Neurodiversity Pride Day 2023

16 juni 2023 zal de 6e editie zijn van Neurodiversity Pride Day, de dag van trots om neurodivergente uniciteit te vieren, en hoe ieder van ons schoonheid toevoegt aan een anders neurotypische samenleving. Het is een dag georganiseerd door & voor neurodivergents, en zij bondgenoten.

Neurodiversity Pride Day is een jaarlijkse Pride-dag, om degenen met een neurodivergente geest te vieren en hoe de uniekheid van elk neurodivergent individu waarde en schoonheid toevoegt aan een anders NT-planeet. Het is minder een dag voor het creëren van 'bewustzijn' (ontworpen om NT's op te voeden), en meer een dag van 'viering, acceptatie en waardering' (gevierd door en voor ND, en degenen die hen steunen als bondgenoten). De dag wordt sinds 2018 gevierd en groeit elk jaar met hele grote sprongen. 

16 juni 2023

We hebben de eerste 5 edities van Neurodiversity Pride Day op 18 juni gevierd, met goedkeuring van de organisatoren van Autistic Pride. Maar nu onze eigen dag zo groot is geworden en een echte en belangrijke kanshebber is voor hun spotlight, hebben we besloten om de dag permanent te verplaatsen naar 16 juni, in een preventieve beweging van solidariteit, liefde en medeleven met hun toekomstige behoeften, in onze overtuiging dat; 'Trots staat samen'. Deze stap stelt ons ook in staat om een belofte af te leggen om een erkende dag te zijn op de VN-wereldkalender. 

Als de oorspronkelijke bron en oprichters van Neurodiversity Pride Day, zal het organiserende team (inclusief de door ND geleide Neurodiversity Foundation gevestigd in Nederland) alle partners uitnodigen om deze stap met mededogen te steunen tot 16 juni. 

De Neurodiversity Pride Day

Het logo is een 'Vliegende vlieger zwevend zonder touw, gevolgd door een lint van oneindigheidstekens'. Enkele van de belangrijkste programmatische elementen zullen worden gehost op www.neurodiversityprideday.com. Het is waarschijnlijk dat “Stride for Pride” & “Neuro-emergentie” krijg ook een aparte site. Het thema van het jaar wordt uiterlijk 14 februari 2023 gepubliceerd, maar eerder gedeeld met partners, recente thema's zijn: 'vier je eigen manier', 'vier neurodivergente uniciteit', 'andersheid vereist moed' en 'omarm je verschillen/omarm je andersheid'. 

De belangrijkste groeidoelstellingen voor Neurodiversity Pride Day 2023:

 • Om 16 juni te markeren als de internationale dag van Trots voor neurodivergente individuen, en het te laten inschrijven in de VN-wereldkalender. Zo krijgen alle individuen met ADHD, Gilles de la Tourette enzovoort hun eigen jaarlijkse trotsdag. 
 • Om een dag te hebben, waar we steunen 5-10 toonaangevende organisaties* bij het tonen van hun inclusieve en/of ondersteunende cultuur ten aanzien van neurodiversiteit op de werkplek. Dat geeft hoop aan ND's en biedt lichtende voorbeelden voor andere organisaties om zich door te laten inspireren en in de komende jaren en beleid te volgen. 
 • Om een wereldwijd voorbeeld van gedeelde trots te zijn, vergelijkbaar met hoe LGTBQIA+ Pride hun 'parades' hebben, hebben neurodivergent hun Stride for Pride sportactie, van neurodivergents, elk afzonderlijk, die op vrijdag 16 juni een sportgerelateerde prestatie leveren, waarbij hun 'overgelopen meters' in een van de 10 sportactiviteiten worden opgeteld tot één groot gezamenlijk doel (in 2022: eerste succesvolle tests met de app , in 2023: rond de maan met 11k, in 2024 rond de wereld met 44k, en in 2025 naar de maan, met 440k). Het gevoel van deze actie is zowel 'gevoel van uitmuntendheid' en 'toelage voor de grillige'. We hopen dit in de toekomst als fondsenwervingsoptie te hebben, om fondsen te genereren voor Pride Day en voor andere positieve ND-initiatieven. 

De belangrijkste programmatische doelen voor Neurodiversity Pride Day

 • Om een dag te creëren waarop neurodivergents wereldwijd een moment van reflectie hebben over wat ze bijdragen, welke schoonheid hun uniciteit de wereld brengt. Deze pijler heet “Jij (-tijd)”.   
 • Een dag creëren waarop zowel ND als NT de waarde van neurologische verschillen in de samenleving, het persoonlijke leven, de universiteiten en de werkplek vieren. Vaak gedaan via subtiele manieren zoals 'posten op sociale media', 'inschrijven in de organisatiekalender' en anderen een 'happy neurodiversity pride day' wensen. Deze pijler heet 'Medeviering'. 
 • Om een dag te creëren waarop ND's op de werkplek elkaar kunnen vinden, elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen verbinden door een gevoel van solidariteit. Dit gebeurt vaak via 'luncheons', 'groups meet & greets' en soms georganiseerde sessies waar ND-ers kunnen 'spreken' of 'gehoord worden'. Deze pijler heet “ND-netwerken”.
 • Om een dag te creëren waarop lokale organisaties zelf kleinschalige evenementen kunnen organiseren voor de ND-groep die ze bedienen. Vaak gedaan via een schriftelijke of mondelinge toespraak met een inclusieve boodschap van een organisatieleider, sociale picknicks voor ND-teamleden en educatieve sessies, zoals een presentatie. Deze pijler heet “Lokale activiteiten” 
 • Om een dag te creëren waarop neurodivergents individueel, met een partner, of met een groep teamleden of vrienden, een “Stride for Pride” actie. Vaak is dit een wandeling, een fietstocht, maar kan ook door moonwalking, danswalking of andere 'leuke' manieren om vooruit te komen. 
 • Om een dag te creëren waarop de activiteiten voor iedereen gratis zijn, toegankelijk voor zover we het geld hebben om het zo te organiseren, en toch een 'spannend' evenement te creëren; in virtuele realiteit. We hebben de '"Pride Universe of the Neurodiverse"” in de metaverse als een optie om te organiseren. Vaak gedaan via een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt door (jonge) ND-kunstenaars, genaamd “ND Art Expo”, via creatieve sessies in een van de 11 kamers, of als ontmoetingsplaats voor ND's om vrienden te maken. We noemen deze pijler “Virtual Reality-evenement”.      
 • Om een dag te creëren waarop we de wijsheid en inzichten over neurodiversiteit kunnen hosten en delen, door experts en pleitbezorgers, door een online 'forum' die sessies, panels en presentaties deelt, inclusief de jaarlijkse keynote. In 2022 omgedoopt tot de 3-daagse “NeuroEmergence Online Summit”. In 2023 streven we naar een 2-daags “NeuroEmergence” evenement op 16 & 17 juni. 
 • Om een jaarlijkse toespraak te maken, door een gedurfde pionier, die inspiratie uitspreekt voor neurodivergents en vrij kan worden gedeeld. In 2023 is de keynote door Jessica McCabe van HowToADHD. In 2022 was de keynote van Lyric Holmans, de Neurodivergent Rebel. In 2021 door Judy Singer, de socioloog die neurodiversiteit bedacht. In 2020 door dr. Baken. In 2019 door dr. Van Dijk. En in 2018 door Tjerk Feitsma, de oprichter van Stichting Neurodiversiteit. In het nederlands genaamd 'Neurodiversiteitsrede', de onvolmaakte Engelse vertaling is gepland als "Jaarlijkse Neurodiversiteit Adres”. 

Er zijn nog veel meer opwindende kansen om deze dag op schaal te laten groeien en de Neurodiversity Foundation en hun bondgenoten zijn enthousiast over alle partners die meedoen aan deze dag van Trots. Er zijn dingen die onze partners graag zouden begrijpen:

 • Neurodiversity Pride Day, is duidelijk een dag gericht op de positief, en dat zal zo blijven. Er zijn de 'drie regels' voor organisatoren: geen enkele vorm van discriminatie, geen focus op trieste verhalen, en ND's moeten deel uitmaken van het evenement, anders kan het geen 'Neurodiversity Pride-viering' worden genoemd. We hopen ook voor de duidelijkheid dat onze partners de naam (Neurodiversity Pride Day of Neurodiversity Pride-vieringen) gebruiken in een tekst, en het Neurodiversity Pride-logo (de vlieger die zweeft zonder touwtjes), maar elke hashtag met variaties (zoals #NDpride van #neurodiversitypride) zijn ook geschikt.
 • Neurodiversity Pride Day wel niet specifiek gericht op scholen, want dit is de belangrijkste focus van de NC-week in maart, die we liefhebben en solidair steunen. 
 • Traditioneel zijn alle bezoekers van Neurodiversity Pride-vieringsevenementen: gratis voor iedereen. Dit is echter geen 'regel' en we begrijpen dat in de toekomst bepaalde evenementen ticketing zullen hebben om de kosten te dekken. Pragmatisme staat centraal. De Neurodiversity Pride-beweging heeft geen wortels in anti-kapitalisme of gerelateerd activisme, en staat resoluut open voor zowel non-profit als zakelijke 'vrienden' en partners. 

Tijdlijn:

 • 'rust' na de trots: juli 2022
 • Start inzamelingsacties: augustus 2022
 • Start voorbereiding Neurodiversity Pride Day: september 2022
 • Start terugkerende kleinschalige 'neuroemergence events': oktober 2022
 • Oproep voor organisaties om mee te doen aan de volgende Pride-editie: december 2022. 
 • Lanceringsthema van het jaar: 14 februari 2023
 • Start campagne: februari/maart 2023
 • Start uitnodigingen: april 2023
 • Start marketingcampagne: mei/juni 2023. 
 • Start activiteiten: juni 2023 (meest in de week van 16 juni). 

Citaat van de allereerste jaarlijkse Neurodiversity Pride Day Keynote in 2018:

“We hebben een lange weg afgelegd, maar om een volledig geaccepteerd deel van de bevolking te worden, is een nieuwe emancipatiegolf voor onze soort nodig, en deze dag zal die golf markeren. En het zal het elk jaar markeren.

De Neurodiversity Pride Day is een dag (…) om trots en waardering te tonen voor neurodivergente geesten. Het is een dag om uit je schuilplaats te komen en trots te zijn dat je uniek anders bent dan de normen. Het is een dag om het unieke van je eigen neurologische potentieel te vieren. Of….. om die neurodivergenten die je in je eigen leven hebt te waarderen en te ondersteunen. Om te vieren wat ons buitengewoon maakt in een verder NT-wereld.

Dit jaar 2018 is het de allereerste Neurodiversity Pride-dag, die alle neurodivergents viert. Het begint in Nederland. Maar de wereld is groot en onze liefde is niet gebonden aan willekeurige landlijnen. Alle neurotypes verdienen liefde, waardering en acceptatie, van anderen maar ook van zichzelf, en aangezien deze dag van Trots gewoon niet bestaat, creëren we dit voor alle Neurodivergents & bondgenoten in de wereld. Dus laten we het vandaag vieren. En nodig volgend jaar al onze vrienden, helden en leeftijdsgenoten uit landen over de hele wereld uit voor het feest. Alle soorten Neurodivergent zijn welkom en worden gelijkelijk omarmd, want het vieren van neurodiversiteit betekent het vieren van het unieke dat in ons allemaal zit. En door neurodiversiteit te vieren, vieren we de wens om een samenleving te hebben die alle neurotypes omarmt, dit, mede-neurodiversiteit, dit is onze dag: Neurodiversity Pride Day.“

en_GBEN