Onderwijs & erbij horen

De educatieve projecten

De Education & Belonging-projecten ondersteunen ND-kinderen, studenten, middelbare schoolleraren en laat gediagnosticeerde ND's om de antwoorden te vinden die ze zoeken, of de medereizigers op die reis.

Ga naar: AcademiewebsiteTop 12 projecten

Top 12 onderwijsprojecten

De Neurodiversity Foundation is van mening dat onderwijs en het bevorderen van een gevoel van wederzijdse verbondenheid cruciale stappen zijn in de vooruitgang van de samenleving in de richting van neuro-inclusie en een neurodiversumvriendelijke toekomst. We maken projecten voor de meeste leeftijden: ND Kids, ND Teens, ND Students en Late Diagnosed ND Adults.

De Neurodiversity Education Academy is een van de belangrijkste projecten van de stichting, mede opgericht door Lana Jelenjev & Saskia Wenniger. Het grootste evenement is de driedaagse NeuroEmergence Online Summit, die elk jaar in juni begint in de week van ND Pride Day.

De wegen om een samenleving te creëren waarin alle neurotypes gedijen, zijn niet in silo's te vinden. Het bevindt zich op de kruispunten van ruimtes van het individu, interpersoonlijke en het collectieve. Het zit in onze relaties met onszelf en anderen, in onze scholen, onze werkplekken en onze gemeenschappen.

Het begint met de fundamentele overtuiging dat onze verschillen welkom, gevierd en erkend worden als wat onze menselijkheid groot maakt.

Lana Jelenjev | Mede-oprichter NEA & voorzitter NDF

NeuroEmergence - Gemeenschap voor laat gediagnosticeerde Neurodivergenten

De stichting kreeg zoveel vraag van deze groep, dat we onze eigen community rond deze groep hebben gecreëerd. Als dit iets voor jou is: Meld je aan bij onze Discord om mee te doen.

Neuroemergence Online Top & Evenementen

Meld je aan of volg de kanalen van de Neurodiversity Education Academy voor informatie over tickets. Verwachte startdatum: 15 juni 2023.

Brain Magazines

Het tijdschrift My Creative Brain en het tijdschrift My Amazing Brain zijn beperkt verkrijgbaar. We kunnen ook zorgen voor een digitale versie van het tijdschrift My Amazing Brain.

Brain Strength Dagboek-app: Brainy

We hebben een Nederlandse en een Engelse versie gemaakt van Brainy, een app voor kinderen, tieners, studenten en volwassenen, om je hersenkrachten bij te houden en je eigen hersendagboek te maken.  

Neurodiversity Education Academy

De paraplu boven alle onderwijsprojecten is de “NEA”. Volg de linkedin!

Publicaties en materialen

Ons team van docenten maakt bij gelegenheid geweldige tools en materialen. Volg ons om ze te ontdekken! 

Workshops & Webinars over neurodiversiteit

Op aanvraag, op verzoek of op ontwerp creëren en hosten we workshops en webinars.  

Cursussen over neurodiversiteit

We hebben een aantal gratis cursussen gemaakt, beschikbaar via de academie. De meeste zijn gericht op leerkrachten en ouders. 

ND Kidsclub

In 2023 lanceren we de Neurodivergent Kids Club. Laten we wat plezier maken! Log in op onze discord om mee te doen. 

 

Video serie

We maken videoseries, zoals de interviewserie 'Krachtig Anders', over vrouwelijke autisten op de werkvloer. 

Onderwijsapps en sites

Om het leren te ondersteunen, hebben we meerdere sites en apps gemaakt om te blijven leren.

Netwerk van ND-vriendelijke docenten

We ondersteunen de bijeenkomst van opvoeders die de zaak steunen. 

NEA LinkedIn

Deelnemers

Downloaden

Publicaties & hulpmiddelen

NeuroEmergence Summit 2022-video

Magazines

 

 

Apps: Brainy

Wanneer je je concentreert op de sterke punten van je hersenen en hoe die werken, ondersteunt dit je groei meer dan je te concentreren op waargenomen tekortkomingen. De Brainy App stelt je in staat om je meer bewust te worden van je eigen 'Brain Strengths' en de activiteiten die je doet om deze te promoten.

Dit bewustzijn helpt te begrijpen hoe je 'je eigen Brainy' gebruikt, waardeert de manier waarop je eigen brein werkt en richt zich op hersenactiviteiten die het welzijn ervan vergroten. Het is ontworpen ter ondersteuning van de ideeën van de groeimindset en neurodiversiteit, en vergemakkelijkt het begrip van uw unieke benadering van hoe u graag betrokken bent, leert, denkt, communiceert, problemen oplost en beslissingen neemt. 

Uw persoonlijke gegevens worden alleen op uw telefoon opgeslagen, omdat echte privacy belangrijk is voor ons allemaal. De app is gratis voor gebruikers, het is gebouwd in onze wens om gebruikers te ondersteunen om te gedijen in het leven.

Download de app, en vraag jezelf af: hoe gaat het met mijn Brainy vandaag?

Lezingen

Lezingen en gesprekken met slimme, nieuwsgierige of sluwe individuen over de toekomst van de neurodiverse samenleving.

Er zijn veel fascinerende en interessante individuen met een perspectief op de toekomst van neurodiversiteit in de samenleving. Vooral als we verder kijken dan de Corona-periode, hopen we visies en ideeën te ontdekken over hoe de wereld zou moeten werken, om het voor alle neurotypes te laten werken. Sommige van deze lezingen en lezingen zullen jaarlijks op Pride Day worden vrijgegeven, ze worden allemaal toegevoegd aan de middelen van de Neurodiversity Education Academy voor deelnemers.

Als u een spreker wilt boeken van Stichting Neurodiversiteit of de NE Academie, voor een lezing, een talk, een speech, of panel, of een ander soort spreekbeurt, kan dit door ons een mail te sturen op info@neurodiversiteit.nl. Vermeld bij uw aanvraag alle praktische en relevante informatie.

Brain awareness Week & NC Week

Elk jaar wordt in de derde week van maart zowel de Brain Awareness Week gevierd om aandacht te geven aan de impact van onze eigen hersenen op hoe we leven en gedijen, als de Neurodiversity Celebration Week, gericht op scholen.

De stichting organiseert activiteiten om deze dag in Nederland onder de aandacht te brengen en ondersteunt daarmee het initiatief van de Dana Foundation en het werk van Siena Castellon. Voor Brain Awareness Week organiseren we workshops voor kinderen, leerkrachten en ouders. Ook delen en gebruiken we exemplaren van ons eigen My Amazing Brain Magazine in klaslokalen.

Neurodiversity education academy

We hebben een educatief platform gebouwd gericht op bewustwording, pleitbezorging en capaciteitsopbouw voor ouders en scholen: de Neurodiversity Education AcademyDe visie van de 'NE Academy' is, een samenleving die het belang van neurodiversiteit erkent en de sterke punten versterkt en toegankelijkheid biedt voor alle neurotypes.

  • Wij geloven dat het cruciaal is voor de samenleving om neurodiversumvriendelijke huizen en scholen te creëren die alle neurotypes ondersteunen.
  • We dromen van een wereld waarin representatie alomtegenwoordig is. Een plek waar een neurodivergent kind geweldige rolmodellen kan vinden en er contact mee kan maken, van mensen die hun verschillen hebben benut en daarin zijn geslaagd.
  • Wij geloven dat het bereiken van deze visie een proces is, een reis als je wilt, en degenen die bereid zijn om op pad te gaan, hebben goede gidsen nodig, ruimtes om uit te rusten en na te denken en goede informatie over waar ze naartoe gaan en wat er mogelijk is.

Wat bieden wij?

  • Online training op eigen tempo,
  • Meer uitgebreide tijdgebonden cursussen met live sessies,
  • Live online workshops talks of interviews, los of in een conferentiebundel (bijv. tijdens Brain Awareness week en op & rond Neurodiversity Pride day)
  • Speel bundels van oude workshops of online conferenties opnieuw af
  • Op maat gemaakte sessies voor uw team met op de praktijk gebaseerde Q&A-sessies aan het einde
  • Downloadbare tools en bronnen

Waar kan ik beginnen?

 

NEA-missie

Het doel van onze missie is om de Neurodiversiteit uiteindelijk uit te bouwen tot een breed aanbod van cursussen en workshops gericht op diverse doelgroepen. We streven ernaar om onze cursussen te bouwen op de combinatie van

  • Het werk internationale experts en hun evidence-based praktijken
  • Best practices van praktijkmensen in het vakgebied van de doelgroepen
  • De gecombineerde ervaring van neurodivergente mensen met praktische ervaring over wat werkt.

We willen een breed scala aan gratis introductiecursussen aanbieden, omdat we vinden dat iedereen toegang moet hebben tot informatie die de wereld neurodiversumvriendelijker kan maken. Tegelijkertijd willen we onze (vaak zelf neurodivergente) content creators ondersteunen om van hun werk te kunnen leven, dus gaan we ook betaalde cursussen aanbieden.

NEA DOELSTELLINGEN 

– Om een leuke, veilige plek te creëren voor ND-kinderen om sociaal rond te hangen.

– Om de tools en training te creëren die leraren nodig hebben, om zichzelf te leren hoe ze neuro-inclusieve klaslokalen kunnen creëren. 

– Een gemeenschap creëren van laat gediagnosticeerde, gecentreerde verbondenheid. 

– Brain Awareness Week, NC Week en Neurodiversity Pride Day gebruiken als manieren om onderwijzers in een neuro-inclusieve richting te duwen

– Om te spreken, waar woorden het perspectief kunnen veranderen van degenen die beslissingen nemen over de toekomst van het onderwijs.

 

Neuro-emergence-gemeenschap

Als je laat gediagnosticeerd bent of zelf-gediagnosticeerd volwassen bent, nodigen we je uit om lid te worden van de neuro-emergence-gemeenschap.

Training

De Neurodiversity Education Academy heeft meerdere trainingen, en creëert ook trainingen, zowel in de Nederlandse als in de Engelse taal. De experts op het gebied van trainingen zijn Lana Jelenjev, Tjerk Feitsma en Saskia Wenniger.

Als je een eigen cursus over neurodiversiteit wilt aanbieden, via de NE Academie we bieden wel de mogelijkheid voor vertrouwde docenten om een programma toe te voegen.

Heeft u een aanvraag voor een training, cursus of workshop voor uw eigen groep, neem dan contact op info@neurodiversiteit.nl of mail naar hallo@neurodiversityeducationacademy.org

    Workshops

    De Neurodiversity Education Academy organiseert workshops voor leerkrachten en ouders over neurodiversiteit en groeimindset, maar zowel in NL als overal worden we gevraagd te leveren. We geven 'live' workshops en virtuele. 

    De workshops worden gegeven door Saskia Wenniger en Lana Jelenjev van het onderwijsteam van de stichting. Er zijn workshops geweest voor leerkrachten en/of ouders in Nederland, Filipijnen en Indonesië.

    Het boeken van workshops voor leerkrachten en ouders gaat via de NE Academie. Verzoeken kunt u ook richten aan de stichting via info@neurodiversiteit.nl.

    Studententeams

    De Neurodiversity Foundation biedt onderdak aan studententeams die zich richten op onderwerpen die verband houden met neurodiversiteit, zoals 3D, marketing, technologie, politiek, aantrekkingskracht op de werkplek en meer.  

    Ben je docent, maak je deel uit van een studentengroep of studentenonderzoeksgroep en wil je samenwerken met de stichting aan een onderzoeksproject: neem contact met ons op, we ondersteunen dit soort inspanningen graag.