ND Pride 2022

16-18 juni 2022 is de 6e editie van Neurodiversity Pride Day Celebrations. de dagen van trots om neurodivergente uniciteit te vieren, en hoe ieder van ons schoonheid toevoegt aan een verder neurotypische samenleving. Het is een dag georganiseerd door & voor neurodivergenten, en hun bondgenoten. 

Het programma voor ND Pride 2022:

VR-evenement

17 & 18 juni: Er komt nog een wild VR-evenement gehost in de “Pride-universum van het Neurodiversum“. In samenwerking met “TNN” movement wordt een tweedaags evenement met sprekers aangeboden met gratis tickets voor iedereen.  

Lokale activiteiten in deelnemende landen

18 juni: De lijst met lokale activiteiten zal te lang zijn om te delen. Ontdek wat je kunt doen, of organiseer je eigen evenement, na het bekijken van de 3 basisregels.

ND KUNST EXPO

18 juni: Jonge getalenteerde kunstenaars krijgen de kans om hun werk in een vernieuwende setting aan de wereld te tonen. Dit jaar tonen de autistische kunstenaars van het A-Talent hun werk in de Kunst Expo in de Kunst- en dichterskamer.

Stride Sportactiviteiten

16-18 juni: Stride is het eerste collectieve neurodivergent sportevenement, waar we samen de afstand gaan afleggen. De eerste stappen werden doorkruist op ND Pride 2022 om de app te testen. Doe mee, download de app en doe je eigen stap in de week van 16 juni.

Co-vieringen en support

18 juni: Er zijn veel manieren om de vieringen te ondersteunen. Deel een 'happy neurodiversity pride day' bericht op je social media kanalen, om de positiviteit door te geven aan anderen. In 2022 bereikten we met deze berichten 2,6 miljoen individuen.

Gesprekken

16-18 juni: Er zijn veel toespraken en lezingen. De vele talks en workshops die we hebben gegeven, krijgen het hele jaar door een vaste plek om ze terug te kijken. Bekijk ze in de Presentatieruimte NeuroEmergence of in de Spreekkamer in VR. 

NeuroEmergence Online Gathering

16, 17 & 18 juni: A gratis 3-daagse conferentie genaamd "NeuroEmergence Online-top" met 30 experts en neurodivergenten die kennis en persoonlijke ervaringen delen in een online bijeenkomst.  

Uit de kast komen als neurodivergent

16, 17 of 18 juni: Om jezelf als Neurodivergent aan de wereld te laten zien, is moed nodig. Er is misschien moed voor nodig. Maar misschien is dit jouw dag om jezelf van het masker te bevrijden en je authentieke aard te accepteren.

You Time - moment voor zelfreflectie

16,17 of 18 juni: ND Pride gaat meer over JOU dan over wie dan ook. Als er iets is dat je vandaag wilt doen, raden we een moment aan om na te denken, voor ieder van ons neurodivergenten. Om te onthouden wat we de wereld brengen. Om te glimlachen, wetende dat het veel is.

Neurodiversity Networks meetups

16-18 juni zijn de beste dagen van het jaar om te lanceren of af te spreken met uw neurodiversiteit netwerk of zakelijke ND community. Dit is een groep ND-collega's in uw eigen organisatie.

Neurodiversiteit Keynote van het jaar

16 juni: Elk jaar vragen we een gedurfde pionier om een Keynote over Neurodiversiteit. In 2022 zijn we heel dankbaar voor Lyric Holmans, ook bekend als Neurodivergent Rebel, de Keynote-spreker van 2022.

Fondsenwerving

De uitvoering van sommige activiteiten is afhankelijk van de financiering ervan. Hoewel we bijna alle kosten hebben gefinancierd en alle deelnemers gratis toegangskaarten hebben verstrekt, kunnen we alleen activiteiten bevestigen als ze financieel mogelijk zijn. Donaties zijn geaccepteerd door Stichting Neurodiversiteit (gevestigd in NL).

Neurodiversity Pride Day 2022 Poster Stride
Neurodiversity Pride Day 2022 Poster Metaverse

ELKE NEURODIVERGENT EN ALLE NEUROTYPEN VIEREN.

De ND Pride Day is opgericht door neurodivergenten, gemaakt voor ALLE andere meurodivergenten, om zichzelf en alle andere ND's in hun wereld te vieren.

De Neurodiversity Foundation is de hub voor organisatoren over de hele wereld, als de eerste oprichters, maar meerdere organisaties organiseren internationaal.     

Pride Stands Together.

In ND Pride hebben we een dag gecreëerd voor ALLE neurodivergenten, zoals dyslectici, Adhders, Tourettians en nog veel meer. ND Pride is voor ons allemaal, het is onze dag.

We zijn geïnspireerd door anderen, maar we zijn niet direct verbonden met andere pride-bewegingen zoals LGTBQIA+pride, Mad Pride of Autistic Pride. We staan achter ze, we ondersteunen ze, maar we zijn verschillende initiatieven, met ieder een eigen missie.

GEMAAKT DOOR & voor NEURODIVERGENT. Iedereen is welkom

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de ND Pride-vieringen, inclusief NT-bondgenoten. En als je je aan 'De 3 regels' houdt, kan elke Neurodivergent ook zijn eigen activiteit creëren. Neurotypische mensen kunnen samen met Neurodivergent ook activiteiten organiseren.

We verwelkomen ook partners, de meesten zijn gemeenschapspartners zonder winstoogmerk, maar we staan ook zakelijke partners toe die banen en toekomstperspectieven voor neurodivergenten kunnen creëren.

 

ND Pride 2022 Keynote door Lyric Holmans

 

Vier Neurodiversity Pride Day!

Vier de uniciteit van Neurodivergent!

De Neurodiversity Pride Day is de internationale dag van Pride voor Neurodivergent individuen. De 6e editie wordt georganiseerd op 16 juni 2023.

Tijdens Neurodiversity Pride Day, de eerste 5 edities op 18 juni en vanaf 2023 op 16 juni, vieren we neurodivergente uniciteit en de waarde van neurodiversiteit in de samenleving; een dag om iedereen te waarderen die neurologisch verschillend is. Wereldwijd gevierd, het is een dag gecreëerd door en voor neurodivergenten en degenen die van ons houden.

 

Over Neurodiversity Pride Day vieringen 2022

Hoofdactiviteiten – Neurodiversity Pride Day 2022

De Pride Universum voor het Neurodiversum staat open voor alle neurodivergenten en bondgenoten om neurodiversiteit te vieren. Het universum gaat op 17 en 18 juni 2022 weer open met de Metaverse-gebeurtenis, een van de activiteiten van de Neurodiversiteit Pride Day 2022 Programma. Naast vele activiteiten die lokaal worden georganiseerd, zal er ook een 3 daagse Online Summit zijn, genaamd NeuroEmergence, de You Time Kamer gaat weer open, een nieuwe ND Art Expo opent, en er zal een groot sportevenement zijn om Neurodiversity Pride Day te vieren, genaamd "Stride“. Doe mee en vier neurodivergente trots, op elke manier die past bij jouw unieke zelf!

 

Over Neurodiversiteit Pride Day

Vier je eigen manier, op Neurodiversity Pride Day. 18/6/2022

Neurodiversity Pride Day is de wereldwijde viering van de waarde van mensen met verschillende soorten geesten. Het wordt sinds 2018 elk jaar op 18 juni georganiseerd om de acceptatie, integratie en waardering in de samenleving te ondersteunen van mensen die het meest anders zijn dan de meeste anderen. En ook om een dag te hebben om je eigen unieke eigenschappen te vieren, en hoe het de wereld ten goede komt. We hebben allemaal iets unieks en geweldigs om bij te dragen, en op deze dag nodigen we iedereen uit om te laten zien waar ze trots op zijn! 

Op Neurodiversity Pride Day staan wij als neurodivergenten even stil bij waar we trots op zijn in ons eigen leven, de liefde die we onze familie en vrienden brengen, de waarde die we toevoegen aan teams en de dagelijkse moed die nodig is om jezelf te zijn. 

Een dag om de pagina van een moeilijk verleden of heden om te slaan, en je te verheugen in het feit dat er maar één persoon is zoals jij. En dat deze uniciteit iets is om trots op te zijn. Jij, wees jij, en deze dag nodigt iedereen uit om op jouw manier te vieren, en hoewel er veel activiteiten worden georganiseerd, kun je dat op jouw eigen manier doen.

Voor organisaties

Vier uw neurodivergente teamleden

De meeste organisaties die een neurodivers personeelsbestand huisvesten, worden marktleiders; 35% van de CEO's is dyslectisch of ADHD, en autisme blijkt vaak de sleutel te zijn tot echte innovatie. Als uw organisatie ook wordt ondersteund door de kracht van neurodiversiteit, nodigen wij u uit om Neurodiversity Pride Day te vieren en wat warmte te verspreiden onder neurodivergenten die in uw teams werken.

"Een van ons. Gobbel Gobbel. Wij accepteren u. Een van ons."

Lees meer over hoe uw organisatie kan deelnemen aan Neurodiversity Pride Day

Neurodiversiteit netwerk

Organiseer een lunch voor neurodivergente teamleden

Stel de lat

Versterk de boodschap van inclusie en diversiteit via sociale media

 

Opdagen

Publiceer een openbaar of intern bericht van het leiderschapsteam

Begin met repareren

Evalueer uw screening-, evaluatie- en wervingsprocessen.

Voor neurodivergenten

Vier jezelf

Deze dag is in het leven geroepen door neurodivergenten, om zelfacceptatie van onszelf en waardering voor onze soort te vieren; degenen die neurologisch anders zijn dan de meeste anderen. Voor één dag verleggen we onze focus naar hoe we de samenleving mooier en vitaler maken, ondanks alle struggles waar we dagelijks mee te maken hebben. Voor één dag zijn we er trots op dat we de moed hebben om onszelf te blijven, ongeacht de negatieve stereotypen en pogingen om onze uniciteit te minimaliseren.

Jij, jij bent.

Ga VR

Breng tijd door in het Pride Universum van het Neurodiversum

Pride Athem

Luister naar het Pride Day Anthem of sta even stil bij je dagelijkse moed.

P

Kom er bij

Doe mee aan workshops, lezingen en de keynote van het programma

trakteer uzelf

Doe wat jij wilt. Alleen of samen, het is allemaal goed.

Voor iedereen

Vier degenen die het meest op jezelf lijken

Dyslexie bestond al voordat er boeken werden geschreven, ADHD en autistische genen waren 10.000 jaar geleden actief, maar in de huidige samenleving zijn we een minderheid die hard vecht om geaccepteerd te worden zoals we van nature zijn. Elke persoon in deze wereld kent neurodivergenten, in hun vrienden, teams, familie, en de meesten houden van minstens één van hen. Op deze dag verzetten neurodivergenten zich tegen die maatschappelijke krachten die willen dat we weg zijn. Sta bij ons.

Wees aardig.

Vertel je favoriete ND

Stuur een bericht van liefde en acceptatie

Doe mee of hang rond

Doe mee aan activiteiten of breng tijd door met je favoriete neurodivergent.

Kies vriendelijkheid

Ga voor vriendelijkheid. Dit is wat neurodivergenten nodig hebben in de huidige cultuur.

Begin meer te begrijpen

Leer van activiteiten en lezingen die in de afgelopen 4 edities zijn gedeeld, of doe mee met de activiteiten van 2022.

Voor organisatoren

Ja. We hebben richtlijnen. 

Er zijn de Drie Regels voor organisatoren. Activiteiten die niet aan deze drie regels voldoen, maken geen deel uit van Neurodiversity Pride Day.

 

Wees aardig.

Niets over ons zonder ons

Bij elke activiteit moet een neurodivergent een rol spelen.

Geen enkele vorm van racisme of discriminatie is toegestaan.

 Een wereld die beter is voor iedereen, is een wereld waarin iedereen het vermogen heeft om te gedijen, ongeacht in welke huidskleur, cultuur of neurotype ze zijn geboren. Daarom staan we achter alle minderheden die hun Pride terug kapen.

Geen trieste verhalen

Op deze dag; je kunt dat om de andere dag doen, 18 juni is gemaakt om de redenen te vieren die ons onze trots geven.

  Voorbeelden van activiteiten van Neurodiversity Pride Day zijn:

  • De tweejaarlijkse Neuro Inclusive Politician Award, voor de politicus die neurodivergenten steunt in de politieke arena.
  • Workshops en webinars over neurodiversiteitsvriendelijke manieren van onderwijs
  • De Neurodiversity Keynote van het jaar, gepresenteerd door een gedurfde pionier
  • Interviews met neurodivergenten en gerespecteerde experts in het veld
  • Lunches, deelkringen en waarderingsbijeenkomsten in bedrijven en organisaties
  • Inschrijvingsverklaringen van burgemeesters en wethouders (m/x/v)
  • Lokaal georganiseerde kleine feesten
  • Een vreugdevolle oproep om discriminerende praktijken en achterhaald beleid stop te zetten
  • Neurodivergenten sturen steunbetuigingen naar een ander
  • Een bezoek aan de You Room van het Pride Universum van de Neurodiverse
  • Organisaties die Pride ondersteunen in hun social media kanalen
  • En zoveel meer….

   

   

  sponsoren

  We zijn dankbaar voor veel sponsors en donateurs, waaronder:

  • Alle vrijwilligers en sympathisanten van de Stichting Neurodiversiteit en zijn netwerken, die hun input gratis delen.
  • Alle vrijwilligers en sympathisanten van de Neurodiversity Education Academy en zijn netwerk.
  • Ozon Universum – Via hun genereuze gift van cruciale Virtual Reality Meetup-software die nodig is voor het virtuele evenement.
  • 2Tango organisatie met sociale impact - Via hun voortdurende technologische ondersteuning.
  • Cor Wit Fonds – Via hun langdurige steun aan onze fundamentele missie.
  • Bijeenkomen – Via hun geschenk van gratis diensten voor de Pride Week.
  • Lussen – Via hun geschenk van gratis materialen voor Pride Week.
  • Stichting A-Talent – Met hun steun aan het Stride-project.
  • Harborn – Via hun ondersteuning bij het bouwen van de Stride App.
  • Boemerang bureau – Via hun partnerschap bij het organiseren van het virtuele evenement.
  • Via bureau- Met hun ondersteuning bij het organiseren van het virtuele evenement.
  • VSB Fonds – Via hun steun in de Call for Inclusion.

  We zijn nog steeds enthousiast op zoek naar alle partijen die onze Pride Day willen steunen, en doe mee! Heeft u tips voor ons, of wilt u ons zelf steunen met een donatie in geld, materialen of met diensten, stuur ons dan een e-mail naar pride@neurodiversiteit.nl, of stuur ons een bericht in de Contact Formulier.

   

  Informatie over Neurodiversity Pride Day

  Neurodiversity Pride Day werd in 2018 in Nederland georganiseerd, voortkomend uit de door neurodivergent geleide Neurodiversity Foundation, maar werd al snel overgenomen door partners in de VS, het VK, de Filippijnen, Australië en Indonesië. De oorsprong ervan is geïnspireerd door Autistic Pride-evenementen en andere activiteiten ter ere van mensen met een neurologisch onderscheidend vermogen. Neurodiversity Pride Day wil echter alle neurotypes vieren en richt zich op de voordelen van een neurodiverse toekomst die iedereen omvat. We hopen van deze dag een wereldwijde dag van Pride en waardering te maken, en nodigen samenwerking uit met iedereen die een soortgelijke wens heeft voor een inclusieve wereld waar geen maskers nodig zijn en mensen worden gevierd vanwege hun uniekheid.

   Doe met ons mee

  Vier samen met ons de uniciteit van neurodivergent en een wereld die alle neurotypes in gelijke mate omarmt. Tentoonstelling? Maart? Werkplaats? Lezing? Ontmoeten? Slowdaten? Film? Stille wandeling? Kaarten sturen? Wat zou jij willen doen om neurodiversiteit te vieren?

  We streven ernaar om van deze feestdag een wereldwijde feestdag te maken. Als u dit jaar of volgend jaar ook evenementen organiseert, stuur ons dan een e-mail.

   

  Stride

  Neurodiversity Pride Day 2022 Poster Stride

  Op 18 juni 2022 gaat de First Stride van start, met meer dan 100 deelnemers die fietsen om bewustwording te creëren op Neurodiversity Pride Day. De deelnemers zijn personen met een neurodivergente geest, zoals autisten of dyslecten of mensen met ADHD, en hun bondgenoten en vrienden. De grootste groep, in samenwerking met de Stichting A-talent in 2022 50 van de 100 kilometer fietsen en tijdens hun reis neurodivergentvriendelijke organisaties bezoeken. Een tweede Pride-groep verzamelde zich via de Pride & Sport organisatie, starten in Amsterdam om Neurodivergent-leden van de LGTBQIA+-gemeenschap te ondersteunen die hun trots vieren. De 'Stride' van elke persoon, zijn of haar persoonlijke inspanning, wordt opgeteld bij het totaal, dat we opnemen met de Stride-app. Op Neurodiversity Pride Day hebben we getest met 'de eerste' tester, en de test was succesvol. In 2022 streven we naar een gezamenlijke prestatie van een rondreis om de maan: 10,921 kilometer.

  • Je downloadt de Stride app uit de Play Store of Ios App Store.
  • Na het inloggen kun je selecteren met welke activiteit je 'vooruit gaat' in je 'stride'-reis.
  • Dan je kunt op de 'start'-knop tikken wanneer je je Stride start.
  • In de app zie je ook het totaalresultaat van alle neurodivergenten die vandaag meedoen. Omdat we in onze Neurodivergent Stride samen de afstand afleggen
  Stride App

  Neuro-emergence online top

  Neurodiversity Pride Day 2022 Poster Stride

  Van de 16e tot de 18e hebben we een online summit met 30+ sprekers, neurodivergenten en experts. De tickets zijn gratis voor iedereen, 300 deelnemers hebben zich aangemeld voor de sessies. De online summit was een doorslaand succes en zal daarom in 2023 terugkeren. 

    

   Neuroemergence Event Poster Neurodiversity Pride Day

   Neurodiversiteit netwerk

   Neurodiversity Pride Day 2022 Poster Stride
    In organisaties komen neurodivergenten samen. Om elkaar te vinden. Om naar elkaar te luisteren. Vrienden maken. Om een ondersteuningssysteem te creëren. Sommige netwerken worden gevierd door leiderschap, andere gebeuren onder de radar. NDF zal iedereen adviseren die hulp inroept bij deze stappen, ook alle anderen, maar zelf geen controle hebben over de netwerken nadat ze zijn gestart.
    Vanaf 2023 zal NDF samenwerken met "Neurodiversity in Business", en een lokale afdeling opzetten om neurodivergente werknemers verder te ondersteunen bij het vinden van anderen zoals en anders dan zij. 

    

   Virtual Reality-evenement

   Neurodiversity Pride Day 2022 Poster Stride

   Van de 17e tot de 18e hebben we een virtual reality-evenement in het Pride Universum van de Neurodiverse. Elke dag zijn er sprekers en een programma voor alle bezoekers. De VR-wereld, die we zelf hebben gemaakt met ondersteuning van Ozone, is beschikbaar voor VR-brillen, maar ook voor gebruik met een gewone desktop. Mobiel gebruik kan ook, maar wordt niet aangeraden. 

    

   In dit project werkten we samen in “TNN”, “The neurodivergent Now”, met Boomerang for Good en met VIA Nederland, evenals met onze tech sponsor: Ozone Metaverse. 

     

    VR talk voor Neurodiversity Pride Day 2022 door Neurodivergent Lou 

    ND ArtEXPO

    Neurodiversity Pride Day 2022 Poster Stride

    Op 18 juni publiceren we de tweede Showcase voor Neurodivergent Jong artistiek Talent. Vorig jaar toonden we de 10 beste dichters en kunstenaars van Nederland. Dit jaar hebben de dichters hun expositieruimte afgestaan aan het jonge autistische talent van de organisatie A-Talent. 

    nl_NLDutch