ND Pride 2019

18 juni 2019 is de 2e editie van Neurodiversity Pride Day, de dag van trots voor neurodivergenten en een moment om stil te staan hoe ieder van ons neurodivergenten, iets van unieke schoonheid toevoegen aan een anderszins neurotypische samenleving. Het is een dag georganiseerd door & voor neurodivergenten, en hun bondgenoten. In 2019 hadden we activiteiten in 4 steden en stond Nederland centraal.  

Het programma voor ND Pride 2019:

Utrecht ND PRIDE DAG

12:00 Lancering van de videoreeks “Krachtig Anders – vrouwelijke autisten op de werkvloer“, bij de grootste vereniging voor autisten in Nederland. 

Sociale ND TROTS

13.00 Op deze tweede dag van ND Pride organiseren we een influencer actie om de missie te promoten, met '#we zijn helemaal gek

Rotterdamse ND Pride-dag

14:00 In de Rotterdam Science Tower, a technische lancering en praten zal worden georganiseerd, waarbij het potentieel van reguliere non-verbale communicatie met het Signs-onderzoeksproject wordt getoond.  

AMSTELVEEN EN PRIDE DAG

19:00 Hoofdevenement ND Pride Day. Meerdere sprekers in de aula van de gemeente Amstelveen.

AMSTERDAM ND TROTS DAG

1930 – Workshop over hoe je je verschillen en andersheid als neurodivergent kunt omarmen.  

Uit de kast komen als neurodivergent

Om jezelf als Neurodivergent aan de wereld te laten zien, is moed nodig. Er is misschien moed voor nodig. Maar misschien is dit jouw dag om jezelf van het masker te bevrijden en je authentieke aard te accepteren.

Neuro Inclusive Politicus Awards

Elke 2 jaar wordt uit een groep genomineerden een politicus gekozen als winnaar van de meeste neuro-inclusieve politicusprijs, in de volksmond: “NIP”. De winnares is “Lisa Westerveld” van Groen Links.

Neurodiversity Networks meetups

Juni is de beste maand van het jaar om te lanceren of af te spreken met uw neurodiversiteit netwerk of zakelijke ND community. Dit is een groep ND-collega's in uw eigen organisatie.

Neurodiversiteit Keynote van het jaar

Elk jaar vragen we een gedurfde pionier om te spreken over neurodiversiteit. In 2019 zijn we professor Jelle van Dijk dankbaar om de Keynote spreker van 2019 te zijn. De Keynote wordt toegevoegd aan de Keynote-kamer, in het "Pride Universum". 

Co-vieringen en support

Er zijn veel manieren om de vieringen te ondersteunen. Stuur een liefdeskaart naar een andere neurodivergent. U kunt de ND Pride-kaarten gebruiken of uw eigen kaarten gebruiken. Of geef een “Happy neurodiversity pride day” bericht door op je social media kanalen, om de positiviteit door te geven aan anderen.

You Time - moment voor zelfreflectie

ND Pride gaat meer over JOU dan over wie dan ook. Als er iets is dat je vandaag wilt doen, raden we een moment aan om na te denken, voor ieder van ons neurodivergenten. Om te onthouden wat we de wereld brengen. Om te glimlachen, wetende dat het veel is.

Neurodiversity Pride Day 2019
Neurodiversity Pride Day 2019
Neurodiversity Pride Day weareallnuts
Neurodiversity Pride Day
Neurodiversity Pride Day 2019 Renee Snijder
Neurodiversity Pride Day 2019

Over Neurodiversity Pride Day 2019

Neurodiversity Pride Day 2019 Banner

Neurodiversiteit Pride Day 2019 Banner

Neurodiversiteit Pride Day 2019

Informatie over de Neurodiversity Pride Day

18 juni 2019 is de tweede Neurodiversity Pride Day, georganiseerd in Nederland door de Neurodiversity Foundation, voor alle neurodivergenten en hun bondgenoten.

Op deze dag worden in steden activiteiten georganiseerd die de wens voor een neuro-inclusieve toekomst voor iedereen ondersteunen. Op deze dag richten we de schijnwerpers op de positieve impact van een inclusieve, neurodivergent-vriendelijke samenleving. Op het samenzijn van individuen met verschillende neurotypes en op solidariteit onderling. Het is een dag om trots te voelen over je eigen verschillen met anderen. Mensen noemen sommigen 'neurotypisch', maar niemand is normaal, en normaal is ook niet waardevol. Neurodiversit Pride Day is een dag om dankbaar te zijn voor de vele manieren van anders, neurodivergent anders zijn. Een dag om te vieren dat we leven in een veranderende wereld, waarbij neuroinclusie een betere plek voor iedereen maakt.

Vorig jaar stond in het teken van 'Neurodiverse Families', maar dit jaar schakelen we het thema om naar 'Neurodiverse Vrienden', want daar zijn er veel van in de wereld en ... ook dat verdient een feestje. We hebben allemaal vrienden die 'anders zijn bedraad', en dit zijn personen die onze vriendschap hebben verdiend. We hebben allemaal neurodivergente vrienden die we waarderen, die we leuk vinden om wie ze zijn, die iets aan ons leven toevoegen, of we nu zelf neurodivergent of neurotypisch zijn. Op deze dag zullen we laten zien dat het in vriendschap niet zo moeilijk is om de kloof tussen ons te overbruggen.

Er zullen activiteiten zijn in de 4 grote steden van Nederland, evenals een online campagne. De slogan voor de editie van 2019 is: Jij, jij bent.

Om mee te doen op deze 2e Neurodiversity Pride Day ooit, vragen we onze vrienden om deze dag in hun kalender te markeren als Neurodiversity Pride Day en het Neurodiversity Pride Day vlieger-embleem te gebruiken om liefde, verbinding en steun te tonen aan alle Neurodivergent mensen, door het pride frame op hun profielfoto's op sociale media plaatsen. Het pride frame bevat de 'vervaagde regenboog', het symbool voor Neurodiversity Pride, vergelijkbaar met de levendig gekleurde regenboog die wordt gebruikt als symbool voor LTGB Pride. Op deze eenvoudige manier, met deze simpele actie, creëren we een golf van acceptatie en waardering, die door iedereen gezien moet worden, als een boodschap voor een mooiere toekomst.

Voor Neurodiversity Pride Day 2020 nodigen we organisaties die de dag steunen uit om samen met ons te vieren, elke 18 juni (en vanaf de 5e editie: 16 Juni). Voor informatie mail naar pride@neurodiversiteit.nl

 

Neurodiversity Pride Day 2019
Neurodiversity Pride Day 2019
Neurodiversity Pride Day weareallnuts

Persbericht

Persbericht | Persbericht

“Neurodiversity Pride Day begon in Nederland

In aansluiting op Pride initiatieven in Amerika en Engeland, wordt op 18 juni ook in Nederland de Neurodiversity Pride Day gevierd. Neurodiversiteit is het woord voor de variatie in breintypes. Mensen met een bijzonder brein (zoals bij Autisme, Ad(h)d, Tourette & Dyslexie) gebruiken deze dag om de aandacht te verschuiven naar de meerwaarde die zij brengen en de trots over de moedige keuze jezelf te zijn in een wereld die elke unieke vorm in een vierkant hokje wilt plaatsen. Er worden activiteiten georganiseerd in het hele land, om aandacht te vragen voor de meerwaarde van mensen met een neurologische variatie.

“In een hedendaags landschap waarbij ‘anders’ vaak als negatief bestempeld wordt, zetten we 18 juni de schijnwerpers op mensen met een bijzonder brein.” Zegt oprichter Tjerk Feitsma; “Neurodivergente individuen voegen ieder iets bijzonders toe aan onze mensheid. Juist onze verschillen kunnen de basis zijn van vooruitgang, verwondering en vriendschap. Diversiteit maakt het collectief mooier, dat mag ook wel eens gevierd worden.”

Diverse neurodivergente influencers kiezen deze dag zelfs voor hun “coming out”. Op social media vragen zij aandacht voor hun persoonlijke verhaal met de campagne hashtag #weareallnuts.

In Amsterdam worden er workshops georganiseerd over de verborgen kracht van AD(H)D. In Rotterdam wordt een videoserie over vrouwelijke autisten gelanceerd, waarin zij vertellen over de kwaliteiten die hen bovengemiddeld goed maken in hun gekozen werkveld. Ook is er de jaarlijkse Neurodiversiteitsrede, die dit jaar uitgesproken wordt door assistent-professor Jelle van Dijk in Amstelveen.

De Neurodiversity Pride Day is een initiatief van stichting Neurodiversiteit (beter bekend als de Neurodiversity Foundation).”

Video's van het Neurodiversity Pride Day 2019 Main Event en video's van de Neurodiversity Pride Day 2019 Videoserie "Krachtig Anders".

 

ELKE NEURODIVERGENT EN ALLE NEUROTYPEN VIEREN.

De ND Pride Day is opgericht door neurodivergenten, gemaakt voor ALLE andere meurodivergenten, om zichzelf en alle andere ND's in hun wereld te vieren.

De Neurodiversity Foundation is de hub voor organisatoren over de hele wereld, als de eerste oprichters, maar meerdere organisaties organiseren internationaal.     

Pride Stands Together.

In ND Pride hebben we een dag gecreëerd voor ALLE neurodivergenten, zoals dyslectici, Adhders, Tourettians en nog veel meer. ND Pride is voor ons allemaal, het is onze dag.

We zijn geïnspireerd door anderen, maar we zijn niet direct verbonden met andere pride-bewegingen zoals LGTBQIA+pride, Mad Pride of Autistic Pride. We staan achter ze, we ondersteunen ze, maar we zijn verschillende initiatieven, met ieder een eigen missie.

GEMAAKT DOOR & voor NEURODIVERGENT. Iedereen is welkom

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de ND Pride-vieringen, inclusief NT-bondgenoten. En als je je aan 'De 3 regels' houdt, kan elke Neurodivergent ook zijn eigen activiteit creëren. Neurotypische mensen kunnen samen met Neurodivergent ook activiteiten organiseren.

We verwelkomen ook partners, de meesten zijn gemeenschapspartners zonder winstoogmerk, maar we staan ook zakelijke partners toe die banen en toekomstperspectieven voor neurodivergenten kunnen creëren.

 

Neurodiversity Pride Day 2019
Neurodiversity Pride Day 2019
Neurodiversity Pride Day weareallnuts
Neurodiversity Pride Day
Neurodiversity Pride Day 2019 Renee Snijder
Neurodiversity Pride Day 2019

Hoofdevenement

Neurodiversity Pride Day 2019

Elk jaar wordt op Neurodiversity Pride Day een bijzondere boodschap gebracht door een gedurfde pionier, en dit jaar is dat Jelle van Dijk. Het tweede Nederlandstalige evenement werd geopend door Tjerk Feitsma.

Ook de locoburgemeester van Sociale Zaken gaf een inleiding over deze dag, waarbij hij het idee van “tenzij je een eenhoorn bent” verkocht en waarom zijn gemeente als een van de deelnemende steden ook deze nationale trotsdag steunt.

In 2019 zal Jelle van Dijk, assistent-professor aan TUE, als expert en voorloper op het gebied van Diversity Computing (DivCom) zijn visie delen bij het neurodiversiteitsevent in Amstelveen. Dit zal plaats vinden in de raadkamer van de gemeente Amstelveen, die deze dag ondersteund.

Neurodiversity Pride Day 2019

Aanvullend zal Lana Jelenjev, die samen met Eleonora Spagnuolo & Saskia Weniger het magazine voor neurodiverse klaslokalen ontwikkelde, het magazine en haar symbool 'Brainy' presenteren aan de gemeente.

De avond werd afgesloten door Tjerk Feitsma, oprichter van het ATHENS Reseach Consortium.

Volgend jaar wordt er weer een Neurodiversity Pride Day georganiseerd op 18 juni 2020. Voor meer informatie, hou de pagina in de gaten op deze website. Voor organisaties, organisaties en bedrijven die graag volgende jaar mee willen doen, mail ons op pride@neurodiversiteit.nl.

ND Pride-workshop

Neurodiversity Pride Day 2019 Renee Snijdera

Voor Neurodiversity Pride Day wordt in Amsterdam een workshop & talk georganiseerd door Renee Snijder, ad(h)d coach van Stormvogel. Het event heet: Omarm je andersheid. De toegang is gratis.

“Heb je AD(H)D? Voel je je vaak anders dan anderen!? Ben je hierdoor vaak een buitenbeentje (geweest)? MOOI ZO! Want dit creëert geweldige kwaliteiten! Zonder AD(H)Ders zou de wereld een stuk saaier, minder authentiek en creatief zijn! De maatschappij waarin iedereen onder druk staat van het ‘normaal’ moeten zijn, kan ons juist goed gebruiken! Maar wat precies is zo mooi aan onze andersheid en hoe kunnen we dit de wereld laten zien? Renee Snijder organiseert ter ere van Neurodiversity Pride Day een avond waarin de meerwaarde van AD(H)D voor de maatschappij gevierd wordt. Ze zet een schijnwerper op alle goede dingen die het brengt. Kom ook, als je je andersheid wilt omarmen, en deze meer positief in wilt zetten!

Rotterdam Pride – Neurodiversiteit Tech

Neurodiversity Pride Day

Omotola Bolarin zal zijn visie op ondersteunende technologie om neurodiverse vertalingen mogelijk te maken delen met het publiek en vragen beantwoorden over de innovatie die de ATHENS Initiative ('ondersteunende tech hub ter verbetering van een neurodiverse samenleving') aan het realiseren is. Hij zal ook de eerste Brainy App lanceren, een van de prototype tools uit de stal van het samenwerkingsinitiatief van 2Tango & stichting Neurodiversiteit.

Het evenement zal een voertaal Engels hebben. Omotola Bolarin zal zijn visie op ondersteunende technologie ter ondersteuning van neurodiverse vertalingen met het publiek delen en vragen beantwoorden over de innovatie die de 'ondersteunende technische hub die een neurodiverse samenleving verbetert' aan het bouwen is. Hij zal ook de Brainy App lanceren en bespreken, een van de eerste tools van het ATHENS Initiative om te helpen bij neurodiverse communicatie in klaslokalen.

Video Krachtig Anders

(Krachtig Anders)

In de maatschappij zijn er een hoop vooroordelen over autisten. Autistische mensen zouden misschien nooit werk kunnen vinden wat bij ze past en waar ze van kunnen leven. Diantha Voskuijl is, ter gelegenheid van de Neurodiversity Pride Day op 18 juni, gaan praten met vier neurodivergente vrouwen en een autisme-expert, over hoe je autisme juist als kracht kunt gebruiken op je werk.


Krachtig Anders: 1. Annelies Spek
In dit speciale interview zij Annelies Spek, klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum. Zij vertelt over wat autisme precies is, hoe het komt dat mensen met autisme anders zijn dan anderen en waarom dat eigenlijk heel handig is.


Krachtig Anders: 2. Sylvia Stuurman

Waarom zijn veel autisten zo geïnteresseerd in computers? En hoe is het om als autist op een universiteit te werken? Sylvia Stuurman is docent informatica op de Open Universiteit. Sylvia vertelt hoe haar leven en kijk later veranderd na haar diagnose en hoe ze haar omgeving zo heeft kunnen aanpassen, dat ze nu compleet in haar kracht staat.


Krachtig Anders: 3. Jacqueline Rodenburg

Jacqueline Rodenburg is goudsmid en heeft een eigen bedrijf. Ook is ze autist. Jacqueline vertelt in deze video over hoe ze van een door de maatschappij geziene beperking, haar kracht heeft kunnen maken. Wil eigenlijk kan autisme best goed van pas komen als goudsmid.


Krachtig Anders: 4. Danielle Ploegmakers

In deze aflevering van Krachtig Anders, vertelt Daniëlle Ploegmakers gepassioneerd en inspirerend over online marketing en hoe je een succesvol ondernemer kunt worden.

Sterk Anders: 5. Birgitte Paffen
Birgitte Paffen, binnenhuisarchitect (BinnenZinnig), kreeg een jaar geleden de diagnose autisme. Net als voor vele anderen die pas op latere leeftijd de diagnose krijgen, is het voor haar een proces om de nieuwe informatie te accepteren en integreren. In deze video neemt zij ons mee in dit proces en vertelt ze over hoe haar werk helpt.

 

Sociale trots - # We zijn allemaal gek

Neurodiversity Pride Day weareallnuts

Op 18 juni 2019 vindt de tweede Neurodiversity Pride Day plaats en start onze eerste online campagne genaamd #We'reAllNuts, in samenwerking met vele leuke influencers op Insta & Facebook. Het thema van dit jaar is 'Neurodiverse Friends'. We hebben allemaal vrienden die gewoon anders in elkaar steken, waarmee we bevriend zijn en vertrouwen. En misschien ben je zelf juist die vriend die anders is. Anders is leuk, en nodig in onze samenleving, en als je 'niet-normaal' bent, heb je waarschijnlijk veel om trots op te mogen zijn en dat mag gevierd worden.

Op Neurodiversity Pride Day delen influencers en opiniemakers hun verhaal over hun eigen brainpride, en trekken ze het #weareallnuts t-shirt aan als teken van support aan hen die niet binnen de standaard vakjes passen, of trots zijn dat ze zelf hierbuiten vallen. Want 'normaal' bestaat natuurlijk helemaal niet, en van maskeren en geforceerd 'normaal doen' is niemand ooit zichzelf geworden, terwijl de wereld mensen nodig hebben die hun volledige zelf kunnen zijn. Neurodiversiteit Pride day is een dag om je trots te uiten over wie je bent, om je andersheid te omarmen, en… te vieren.

nl_NLDutch