Neurodiversity Pride Day 2023

What's STRONG with you?

U bent uitgenodigd om samen met ons Neurodiversity Pride Day te vieren, de internationale dag van trots voor neurodivergente individuen en hun bondgenoten. Als trotse leden van de neurodivergente gemeenschap nodigen we jullie uit om op 16 juni 2023 met ons mee te doen aan de 6e editie van dit ongelooflijke evenement.
Op deze speciale dag vieren we de unieke en diverse identiteiten van neurodivergente personen en erkennen we de waarde die we aan onze samenlevingen bijdragen. We reflecteren alleen of samen en omarmen en eren onze verschillen. We staan solidair naast elkaar en vieren de schoonheid en kracht van onze unieke en gemeenschappelijke ervaringen.

Dit is jouw uitnodiging om op 16 Juni de meerwaarde van neurodiversiteit te vieren. Over de hele wereld organiseren neurodivergente personen activiteiten en komen samen om trots hun identiteit te omarmen en op te komen voor hun rechten. Laten we er samen een dag van maken om te onthouden, vol liefde, acceptatie en viering van alles wat ons uniek maakt!

ContactND Pride Day 2023 Programma

Neurodiversity Pride Day 2023

What's STRONG with you?

Op 16 juni 2023 vieren we Neurodiversity Pride Day, de dag van trots voor neurodivergente personen en hun bondgenoten. Als trotse leden van de neurodivergente gemeenschap nodigen we jullie van harte uit om met ons de 6e editie van dit geweldige evenement te vieren.
Op deze speciale dag vieren we de unieke en diverse identiteiten van neurodivergente personen en erkennen we de waarde die we aan onze samenlevingen bijdragen. We reflecteren alleen of samen en omarmen en eren onze verschillen. We staan solidair naast elkaar en vieren de schoonheid en kracht van onze unieke en gemeenschappelijke ervaringen.

Dit is jouw uitnodiging om op 16 Juni de meerwaarde van neurodiversiteit te vieren. Over de hele wereld organiseren neurodivergente personen activiteiten en komen samen om trots hun identiteit te omarmen en op te komen voor hun rechten. Laten we er samen een dag van maken om te onthouden, vol liefde, acceptatie en viering van alles wat ons uniek maakt!

ContactND Pride Day 2023 Programma

Omarm neurodiversiteit, vier ND PRIde!

ND Pride Dag 16 - 6 - 23

ND Pride Day wordt sinds 2018 elk jaar in juni (16 en/of 18) georganiseerd om acceptatie, integratie en waardering in de samenleving te ondersteunen van mensen die het meest anders zijn dan de meeste anderen. En ook om een dag te hebben om je eigen unieke eigenschappen te vieren, en hoe het de wereld ten goede komt. We hebben allemaal iets unieks en geweldigs om bij te dragen, en op deze dag nodigen we iedereen uit om te laten zien waar ze trots op zijn: "What's STRONG with you?"

 

Op Neurodiversity Pride Day staan wij als neurodivergenten even stil bij waar we trots op zijn in ons eigen leven, de liefde die we onze familie en vrienden brengen, de waarde die we toevoegen aan teams en de dagelijkse moed die nodig is om jezelf te zijn.

Een dag om 'de pagina' van een moeilijk verleden of heden om te slaan, en je te verheugen in het feit dat er maar één persoon is zoals jij. En dat deze uniekheid iets is om trots op te zijn. "You, be You", en deze dag nodigt iedereen uit om op je eigen manier te vieren, zoals jij dat zelf wilt doen.

Stride-siteND Pride Day 2023-site

1 stad

4 steden

3 landen

6 landen

2,5 miljoen bereikt

Jij bent ook uitgenodigd

16 juni 2023 is de 6e editie van Neurodiversity Pride Day, de dag van trots om neurodivergente uniekheid te vieren, en hoe ieder van ons schoonheid toevoegt aan een verder neurotypische samenleving. Het is een dag georganiseerd door & voor neurodivergenten, en hun bondgenoten. 

Het programma voor ND Pride 2023:

VR-evenement

Er komt nog een wild VR-evenement gehost in het "Pride Universe of the Neurodiverse". Iedereen is welkom in een niet-gereguleerde ontmoetingsplaats en ontmoet anderen in de ""Friends Room“, zowel op desktop als met VR gear. 

You Time - moment voor zelfreflectie

ND Pride gaat meer over JOU dan over wie dan ook. Als er iets is dat u vandaag wilt doen, raden we u aan a moment om te reflecteren, voor ieder van ons neurodivergenten. Om te onthouden wat we de wereld brengen. Om te glimlachen, wetende dat het veel is. In de ""You Room“, is het ND Pride Anthem “Own Kind” te horen.

NeuroEmergence Online Gathering

Een gratis 2 daagse conferentie met experts en neurodivergenten die delen in een online bijeenkomst. Tickets zijn gratis, het thema van deze editie is "Owning Your Stories" en is gemaakt door de Neurodiversity Education Academy.  

Lokale activiteiten in deelnemende landen

De lijst met lokale activiteiten in NL, UK, USA, Australië, Filippijnen, Egypte, België, Frankrijk en nog veel meer, wordt te lang om te delen. Maar er zijn altijd Neurodivergenten die mee willen doen. Doe mee, of nog beter: organiseer je eigen evenement. We verwelkomen activiteiten uit alle landen, die de 3 basisrichtlijnen.

Neurodiversiteit Keynote van het jaar

Elk jaar vragen we een gedurfde pionier over neurodiversiteit gesproken. In 2023 zijn we dankbaar dat professor Nancy Doyle de Keynote Address-spreker van 2023 is. Bekijk alle Keynotes van 2023 op de keynote bladzijde.  

Co-vieringen en support

Er zijn veel manieren om de vieringen te ondersteunen. Deel een 'happy neurodiversity pride day'-bericht op je sociale mediakanalen, om geef de positiviteit door aan anderen. Je kunt gebruiken #NDPride #NeurodiversiteitPride #Neurodiversityprideday of #NeurodivergentPride als hashtags. ND Pride Day, Neurodiversity Day en Neurodivergent Pride Day worden geaccepteerd als alternatief gebruikte namen voor Neurodiversity Pride Day-vieringen in juni.

NeuroDance

Tijdens Covid-tijden hebben we ons "grote" dance-evenement geannuleerd en de grootste VR-feestzaal met live-dj's gecreëerd. De droom om face-to-face samen te dansen, wordt in 2023 weer in ere hersteld, met de eerste NeuroDance! Om lokaal je eigen NeuroDance te organiseren en NeuroDance-muziek naar je locatie te streamen om op te dansen, kun je contact met ons opnemen voor ondersteuning.

Het hijsen van de NeuroInclusive Capital-vlag

In sommige steden gebeuren echt goede dingen om neurodivergente mensen te ondersteunen, en in die inspanning kan de gemeente een stralende ster zijn voor andere steden om zich door te laten inspireren. In 2023 wordt de ND Pride Flag voor het eerst gehesen, in een stad die op weg is naar neuro-inclusie. Het hijsen van deze vlaggen wordt een nieuwe traditie in de vieringen van de ND Pride.

VERENIGDE NATIES Wereldkalender Aanvraag

In dankbaarheid voor alle supporters, sponsors en enthousiastelingen, en met grote liefde voor iedereen die ND Pride in het verleden heeft gevierd, is ons belangrijkste groeidoel voor de komende 2 jaar dat onze dag van trots wordt geaccepteerd op mondiaal niveau: er zal een bod zijn op de VN om ND Pride in 2024 op de Wereldkalender van de Verenigde Naties te plaatsen.

Neuro Inclusive Politicus Award

Elke 2 jaar wordt er een politicus uit gekozen een groep genomineerden, als winnaar van de neuro-inclusieve politicusprijs, in de volksmond: “NIP”. Deze award vind momenteel alleen plaats in Nederland, en 5 Tweede Kamerleden zijn genomineerd voor de prijs. Eerdere winnaars waren Lisa Westerveld & Sylvana Simons, die beide politieke geschiedenis schreven met hun ND vriendelijke moties.

Verzoek om EU-beleid "7e pijler".

Dit 'verzoek' aan de EU roept de Europese Commissie op om neurodiversiteit als de 7e pijler van diversiteit&inclusie toe te voegen, om acceptatie en aanpassing voor alle neurodivergenten in de EU te bevorderen. De officiële start van dit project is op ND Pride 2023.

Neurodiversity Networks meetups

16 juni is de beste dag van het jaar om te lanceren of af te spreken met uw neurodiversiteit netwerk of zakelijke ND community. Dit is een groep ND-collega's in je eigen organisatie. Als uw organisatie nog geen netwerk heeft, kunt u collega-neurodivergenten uitnodigen om samen koffie te drinken of te lunchen.

Stride Sportactiviteiten

Stride is het eerste collectieve neurodivergente sportevenement waar we aanwezig zullen zijn samen de afstand afleggen. Doe mee, download de app en doe je eigen stap in de week van 16 juni. Solo, als duo of verenigd als groep. Bezoek de Stride website voor meer informatie.

Uit de kast komen als neurodivergent

Om jezelf bekend te maken als Neurodivergent aan de wereld, is soms moed nodig. Er is misschien zelfs wel veel moed voor nodig. Maar misschien is dit jouw dag om jezelf van het masker te bevrijden en je meest authentieke aard te omarmen. Vertel hen, om wie je geeft, wat je bent.

Fondsenwerving voor Pride

De uitvoering van veel ND Pride-activiteiten is afhankelijk van financiering ervoor. Hoewel we als non-profitorganisatie in het verleden bijna alle kosten hebben gefinancierd en alle deelnemers gratis tickets hebben verstrekt. Toch kunnen we enkele van de grotere en kleinere activiteiten pas definitief bevestigen, zoals de ND Kids Club of XL Stride-evenementen in 20 landen, wanneer ze ook financieel mogelijk zijn. Donaties voor ND Pride worden geaccepteerd door de Stichting Neurodiversiteit (liefdadigheidsinstelling gevestigd in NL).

ELKE NEURODIVERGENT EN ALLE NEUROTYPEN VIEREN.

De ND Pride Day is opgericht door neurodivergenten, gemaakt voor ALLE andere meurodivergenten, om zichzelf en alle andere ND's in hun wereld te vieren.

De Neurodiversity Foundation is de hub voor organisatoren over de hele wereld, als de eerste oprichters, maar meerdere organisaties organiseren internationaal.

Pride Stands Together.

In ND Pride hebben we een dag gecreëerd voor ALLE neurodivergenten, zoals dyslectici, Adhders, Tourettians en nog veel meer. ND Pride is voor ons allemaal, het is onze dag.

We zijn geïnspireerd door anderen, maar we zijn niet direct verbonden met andere pride-bewegingen zoals LGTBQIA+pride, Mad Pride of Autistic Pride. We staan achter ze, we ondersteunen ze, maar we zijn verschillende initiatieven, met ieder een eigen missie.

GEMAAKT DOOR & voor NEURODIVERGENT. Iedereen is welkom

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de ND Pride-vieringen, inclusief NT-bondgenoten. En als je je aan 'De 3 regels' houdt, kan elke Neurodivergent ook zijn eigen activiteit creëren. Neurotypische mensen kunnen samen met Neurodivergent ook activiteiten organiseren.

We verwelkomen ook partners, de meesten zijn gemeenschapspartners zonder winstoogmerk, maar we staan ook zakelijke partners toe die banen en toekomstperspectieven voor neurodivergenten kunnen creëren.

 

Hoe kan je ND Pride vieren?

ND Pride is gemaakt door & voor neurodivergenten dus: Je kunt het vieren zoals je wilt. Je kunt het alleen vieren. Of met je vrienden. Of met je team. Of ontmoet anderen in de activiteiten. Stel uw eigen ND-netwerk in. Doe een Stride-actie. Sta een moment stil bij hoe je de wereld mooier maakt. Doe mee aan de conferentie. Share 'Happy Neurodiversity Pride Day' online. Luister naar de jaarlijkse keynote over neurodiversiteit. Bekijk ND Artiesten en dichters. Stuur een warm bericht naar een neurodivergent die je leuk vindt….

Vier de dag, op je eigen unieke manier. Vier je eigen feestje!

 

Keynotes 2023

Op 16 juni wordt de keynote van het jaar vrijgegeven, gedeeld door professor Nancy Doyle om 16:00 CET.

Hoewel er gedurende de dag veel belangrijke toespraken zijn in delen over de hele wereld, worden enkele van de beste toespraken ook openbaar gedeeld door Jessica McCabe (Engels) om 12:00-13:30, Jopie Louwe Kooijmans (Nederlands) om 14:00-14:30 en Suzanne Agterberg-Rouwhorst (Nederlands) van 15.00-15.45 uur 

ND Pride Keynote 2022 door Lyric Holmans

 

VR talk voor Neurodiversity Pride Day 2022 door Neurodivergent Lou 

16 juni 2023

We hebben de eerste 5 edities van Neurodiversity Pride Day op 18 juni gevierd, met steun van de Autistic Pride-organisatoren, die vroeger ook op die dag organiseerden. Maar nu onze eigen ND Pride-dag zo groot is geworden en een echte en belangrijke kanshebber voor hun schijnwerpers kan worden, hebben we besloten om de dag permanent te verplaatsen naar 16 juni, in een preventieve beweging van solidariteit, liefde en mededogen voor hun toekomstige behoeften, in onze overtuiging dat; 'Pride Stands Together'. Deze stap stelt ons ook in staat om een verzoek aan de VN te geven om onze eigen erkende Pride dag op de VN-wereldkalender te krijgen.

Als de oorspronkelijke bron en oprichters van Neurodiversity Pride Day, zal het organiserende team (inclusief de door de ND geleide Neurodiversity Foundation gevestigd in Nederland) alle partners uitnodigen om vanuit respect voor onze collegae, deze verhuizing naar 16 juni te ondersteunen. Ook maken we in het 2023 thema nog duidelijker wie de directe doelgroep is van deze dag van trots.

16 juni 2023 –

Groei Doelen

De belangrijkste groeidoelstellingen voor Neurodiversity Pride Day 2023:

 • 16 juni gemarkeerd te hebben als de internationale dag van Pride voor neurodivergente individuen, en het opgenomen te hebben in de VN-wereldkalender. Daarmee geven we alle ADHD, Dys, Tourette (etc) ND individuen, maar ook verworven neurodivergenties, hun eigen jaarlijkse dag van trots. Dit wordt ons belangrijkste groeidoel van 2023-2025.
 • Om een dag te hebben, waar we ondersteunen 5-10 toonaangevende organisaties* door hun inclusieve en/of ondersteunende cultuur ten aanzien van neurodiversiteit op de werkplek te tonen. Daarmee hoop gevend aan ND's, en lichtend voorbeeld voor andere organisaties om door te worden geïnspireerd en gevolgd in de komende jaren en beleid.
 • Om een wereldwijd voorbeeld van gedeelde trots te geven, vergelijkbaar met hoe LGTBQIA+ Pride hun 'parades' hebben, hebben neurodivergent hun Stride sportactie, van neurodivergenten die elk afzonderlijk een sportgerelateerde prestatie leveren op vrijdag 16 juni, waarbij hun 'meters afgelegd' in een van de 10 sportactiviteiten worden opgeteld tot één groot gemeenschappelijk doel (in 2022: eerste succesvolle tests met de app , in 2023: rond de maan met 11k (onder voorbehoud), in 2024 rond de wereld met 44k, en in 2025 naar de maan, met 440k). Het gevoel van deze actie is zowel 'een sportieve prestatie' en/of 'ludiek en grappig'. We hopen dit in de toekomst als een optie voor fondsenwerving te hebben, om fondsen te genereren voor Pride Day en voor andere positieve ND-initiatieven. Ons doel is om rond de maan te gaan, en de afstand af te leggen met ND's wereldwijd, elk op hun eigen manier, elk in hun eigen ruimte, maar op de een of andere manier samen.

16 juni 2023 – doelstellingen van het programma

De belangrijkste programmatische doelstellingen voor Neurodiversity Pride Day

 • Een dag creëren waarop neurodivergenten wereldwijd een moment van reflectie hebben over wat ze bijdragen, welke schoonheid hun uniciteit aan de wereld brengt. Deze pijler heet “You (-tijd)”.
 • Een dag creëren waarop zowel ND als NT de waarde van neurologische verschillen in de samenleving, het persoonlijke leven, universiteiten en de werkplek vieren. Vaak gedaan, via subtiele manieren als 'posten op sociale media', 'inschrijven in de agenda van de organisatie' en anderen een 'Happy Neurodiversity Pride Day' wensen. Deze pijler is genoemd 'Co-viering'.
 • Een dag creëren waarop ND's op de werkvloer elkaar kunnen vinden, elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen hechten aan een gevoel van solidariteit. Dit gebeurt vaak via 'luncheons', 'groepen meet & greets' en soms georganiseerde sessies waar ND-medewerkers kunnen 'spreken' of 'gehoord worden'. Deze pijler heet “Neurodiversity Networks”.
 • Een dag creëren waarop lokale organisaties zelf kleinschalige evenementen kunnen organiseren voor de ND-groep die ze bedienen. Vaak gedaan via een schriftelijke of mondelinge toespraak met een inclusieve boodschap van een organisatieleider, sociale picknicks voor ND-teamleden en educatieve sessies, zoals een presentatie. Deze pijler heet “Lokale activiteiten
 • Een dag creëren waarop neurodivergenten individueel, met een partner of met een groep teamleden of vrienden een “Stride” actie. Vaak is dit een wandeling, een fietstocht, maar kan ook door middel van moonwalking, danswalking of andere 'leuke' manieren om vooruit te komen.
 • Een dag creëren waarop de activiteiten gratis zijn voor iedereen, toegankelijk voor zover we de middelen hebben om het zo te organiseren, en toch een 'opwindend' evenement creëren; in virtuele realiteit. We hebben de 'Pride universe of the Neurodiverse” in de metaverse als een optie om te organiseren. Vaak gedaan via een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt door (jonge) ND-kunstenaars, genaamd “ND Art Expo”, via creatieve sessies in een van de 11 kamers, of als ontmoetingsplaats voor ND's om vrienden te maken. Deze pijler noemen we “Virtual Reality-evenement”.
 • Een dag creëren waarop we de wijsheid en inzichten over neurodiversiteit kunnen hosten en delen, door experts en pleitbezorgers, door een online 'forum' die sessies, panels en presentaties deelt, inclusief de jaarlijkse keynote. In 2022 omgedoopt tot de 3-daagse “NeuroEmergence Online Gathering”. In 2023 mikken we op een 2-daags “NeuroEmergence” evenement op 16 & 17 juni.
 • Een jaarlijkse speech maken, door een gedurfde pionier, die inspiratie spreekt voor neurodivergenten en die vrijelijk gedeeld kan worden. In 2023 is de keynote van Jessica McCabe van HowToADHD. In 2022 was de keynote van Lyric Holmans, de Neurodivergent Rebel. In 2021 door Judy Singer, de socioloog die neurodiversiteit bedacht. In 2020 door dr. Baken. In 2019 door dr. Van Dijk. En in 2018 door Tjerk Feitsma, de oprichter van Stichting Neurodiversiteit. In het nederlands genaamd 'Neurodiversiteitsrede', is de onvolmaakte Engelse vertaling gepland als "Keynote of the year”.

Richtlijnen

Er zijn veel meer opwindende kansen om deze dag op schaal te groeien en de Neurodiversity Foundation en hun bondgenoten zijn enthousiast over eventuele partners die meedoen aan deze dag van Pride. Er zijn dingen die we graag willen dat onze partners begrijpen:

 • Neurodiversity Pride Day, is duidelijk een dag gericht op de positieve kant, en dat zal zo blijven. Er zijn de 'drie regels' voor organisatoren: geen enkele vorm van discriminatie, geen focus op sippe verhalen, en ND's moeten deel uitmaken van het evenement, anders mag het geen 'Neurodiversity Pride-viering' heten. We hopen ook, voor de duidelijkheid, dat onze partners de naam (Neurodiversity Pride Day of Neurodiversity Pride-vieringen) gebruiken wanneer ze in een tekst worden gebruikt, en het Neurodiversity Pride-logo (de vlieger die zweeft zonder touwtjes), maar elke hashtag met variaties (zoals #NDpride of #neurodiversitypride) zijn ook geschikt.
 • Neurodiversiteit Pride Day wel is niet primair gericht op scholen, want dit is de belangrijkste focus van NC Week in maart, opgericht door ND-activiste Siena Castellon, waar we van houden en die we steunen in solidariteit.
 • Traditioneel waren alle aanwezigen bij Neurodiversity Pride-vieringsevenementen gratis voor iedereen. Dit is echter geen 'regel' en we begrijpen dat in de toekomst voor bepaalde evenementen ticketing nodig is om de kosten te dekken. Pragmatisme is de sleutel.

Tijdlijn

 • 'Rust' na Pride: juli 2022
 • Start fondsenwerving: augustus 2022
 • Start voorbereidingen Neurodiversity Pride Day: september 2022
 • Start terugkerende kleinschalige 'neuroemergence events': oktober 2022
 • Oproep aan organisaties om mee te doen aan volgende Pride-editie: december 2022.
 • Lanceringsthema van het jaar: 14 februari 2023
 • Start campagne: februari/maart 2023
 • Start uitnodigingen: april 2023
 • Start marketingcampagne: mei/juni 2023.
 • Start activiteiten: juni 2023 (meestal in de week van 16 juni). 

 

Eerste citaat 

Citaat vanaf de allereerste jaarlijkse Neurodiversity Pride Day Keynote in 2018:

“We have come a long way, but to become a fully accepted part of the populace, a new wave of emancipation for our kind is needed, and this day will mark that wave. And it will mark it every year.

The Neurodiversity Pride Day is a day (…) to show pride and appreciation for neurodivergent minds. It’s a day to come out of hiding and to be proud for being uniquely different from the norms. It’s a day to celebrate the uniqueness of your own neurological potential. Or….. to appreciate and support those neurodivergents you have in your own life. To celebrate what makes us extraordinary in an otherwise NT world.

This year 2018, it’s the very first Neurodiversity Pride day, celebrating all neurodivergents. It’s starting in the Netherlands. But the world is large, and our love is not bound by arbitrary countrylines. All neurotypes deserve love, appreciation and acceptance, from others but also from their own selves, and since this day of Pride simply does not exist, we are creating this for all Neurodivergents & allies in the world. So let’s celebrate today. And invite all our friends, heroes and peers from countries everywhere in the world to the party next year. All Neurodivergent kinds are welcome, and embraced equally, for celebrating neurodiversity means celebrating the uniqueness that is in all of us. And in celebrating neurodiversity, we celebrate the wish to have a society that embraces all neurotypes, this, fellow neurodivergents, this, is our day: Neurodiversity Pride Day.“

Keynote door Tjerk Feitsma. 

 

  Vier Neurodiversity Pride Day | 16 juni

  nl_NLDutch