Neurodiversity Pride Day 2023

Trots om Neurodivergent te zijn!

Neurodiversity Pride Day is de internationale dag van trots die wordt gevierd door neurodivergente individuen en hun bondgenoten. De 6e editie is op 16 juni 2023.

 

Tijdens Neurodiversity Pride Day vieren we de uniciteit van neurodivergent en de waarde van neurodiversiteit in de samenleving; een dag om iedereen te waarderen die neurologisch verschillend is. Een dag om neurodiversiteit te omarmen. Een dag vol trots om een neurodivergent te zijn!

 

ContactND Pride Day 2023 Programma

Neurodiversity Pride Day 2023

TROTS OM NEURODIVERGENT TE ZIJN!

Neurodiversity Pride Day is de wereldwijde viering van de waarde van mensen met verschillende soorten geesten. Een dag van trots voor en door neurodivergente individuen en hun bondgenoten. 16 juni 2023 is de 6e editie van Neurodiversity Pride Day. 

 

Tijdens Neurodiversity Pride Day vieren we de uniciteit van neurodivergent en de waarde van neurodiversiteit in de samenleving; een dag om iedereen te waarderen die neurologisch verschillend is. Een dag om neurodiversiteit te omarmen. Een dag vol trots om een neurodivergent te zijn!

ContactND Pride Day 2023 Programma

Omarm neurodiversiteit. Omarm je Andersheid.

ND Pride Dag 16 - 6 - 23

ND Pride Day wordt sinds 2018 elk jaar in juni (16 en/of 18) georganiseerd om acceptatie, integratie en waardering in de samenleving te ondersteunen van mensen die het meest anders zijn dan de meeste anderen. En ook om een dag te hebben om je eigen unieke eigenschappen te vieren, en hoe het de wereld ten goede komt. We hebben allemaal iets unieks en geweldigs om bij te dragen, en op deze dag nodigen we iedereen uit om te laten zien waar ze trots op zijn!

 

Op Neurodiversity Pride Day staan wij als neurodivergenten even stil bij waar we trots op zijn in ons eigen leven, de liefde die we onze familie en vrienden brengen, de waarde die we toevoegen aan teams en de dagelijkse moed die nodig is om jezelf te zijn.

Een dag om de pagina van een moeilijk verleden of heden om te slaan, en je te verheugen in het feit dat er maar één persoon is zoals jij. En dat deze uniciteit iets is om trots op te zijn. Jij, wees jij, en deze dag nodigt iedereen uit om op je eigen manier te vieren, zoals jij dat zelf wilt doen.

Stride-siteND Pride Day 2023-site

1 stad

4 steden

3 landen

6 landen

2,5 miljoen bereikt

Jij bent ook uitgenodigd

16 juni 2023 is de 6e editie van Neurodiversity Pride Day, de dag van trots om neurodivergente uniciteit te vieren, en hoe ieder van ons schoonheid toevoegt aan een verder neurotypische samenleving. Het is een dag georganiseerd door & voor neurodivergenten, en hun bondgenoten. 

Het programma voor ND Pride 2023:

VR-evenement

Er komt weer een wild VR-evenement in het "Pride Universe of the Neurodiverse". 

Lokale activiteiten in deelnemende landen

De lijst met lokale activiteiten zal te lang zijn om te delen. Ontdek wat je kunt doen, of organiseer je eigen evenement, na het bekijken van de 3 basisregels.

You Time - moment voor zelfreflectie

ND Pride gaat meer over JOU dan over wie dan ook. Als er iets is dat je vandaag wilt doen, raden we een moment aan om na te denken, voor ieder van ons neurodivergenten. Om te onthouden wat we de wereld brengen. Om te glimlachen, wetende dat het veel is.

Stride Sportactiviteiten

Stride is het eerste collectieve neurodivergent sportevenement, waarbij we samen de afstand gaan afleggen. Doe mee, download de app en doe je eigen stap in de week van 16 juni.

Co-vieringen en support

Er zijn veel manieren om de vieringen te ondersteunen. Deel een 'happy neurodiversity pride day' bericht op je social media kanalen, om de positiviteit door te geven aan anderen.

ND Jeugdclub

We overwegen een jeugdclub voor jonge ND's op te richten en deze op ND Pride Day te lanceren.

NeuroEmergence Online-top

Een gratis driedaagse conferentie met experts en neurodivergenten die online samenkomen. 

Uit de kast komen als neurodivergent

Om jezelf als Neurodivergent aan de wereld te laten zien, is moed nodig. Er is misschien moed voor nodig. Maar misschien is dit jouw dag om jezelf van het masker te bevrijden en je authentieke aard te accepteren.

Neuro Inclusive Politicus Awards

Elke 2 jaar wordt uit een groep genomineerden een politicus gekozen als winnaar van de prijs voor de meest neuro-inclusieve politicus, in de volksmond: “NIP”.

Neurodiversity Networks meetups

16 juni is de beste dag van het jaar om je neurodiversiteitsnetwerk te lanceren of te ontmoeten. Dit is een groep ND-collega's in uw eigen organisatie.

Neurodiversiteit Keynote van het jaar

Elk jaar vragen we een gedurfde pionier om te spreken over neurodiversiteit. In 2023 zijn we Jessica McCabe dankbaar om de Keynote spreker van 2023 te zijn.

Fondsenwerving

De uitvoering van sommige activiteiten is afhankelijk van de financiering ervan. Hoewel we bijna alle kosten hebben gefinancierd en alle deelnemers gratis toegangskaarten hebben verstrekt, kunnen we alleen activiteiten bevestigen als ze financieel mogelijk zijn. Donaties worden geaccepteerd door de Stichting Neurodiversiteit (gevestigd in NL).

ELKE NEURODIVERGENT EN ALLE NEUROTYPEN VIEREN.

De ND Pride Day is opgericht door neurodivergents, gemaakt voor ALLE Neurodivergents om zichzelf en alle andere ND's in hun wereld te vieren.

De Neurodiversity Foundation is de hub voor organisatoren over de hele wereld, als de eerste oprichters, maar meerdere organisaties organiseren internationaal.

Pride Stands Together.

In ND Pride hebben we een dag gecreëerd voor ALLE neurodivergenten, zoals dyslectici, Adhdoers, Tourettians en nog veel meer. ND Pride is voor ons allemaal, het is onze dag.

We zijn geïnspireerd door anderen, maar we zijn niet direct verbonden met andere pride-bewegingen zoals LGTBQIA+pride, Mad Pride of Autistic Pride. We staan achter ze, we ondersteunen ze, maar we zijn verschillende initiatieven, met onze eigen wegen.

GEMAAKT DOOR &voor NEURODIVERGENTS. Iedereen is welkom

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de ND Pride-vieringen, inclusief NT-bondgenoten. En als je je aan 'De 3 regels' houdt, kan elke Neurodivergent ook zijn eigen activiteit creëren.

We verwelkomen ook partners, de meesten zijn gemeenschapspartners zonder winstoogmerk, maar we staan ook zakelijke partners toe die banen en rollen voor neurodivergenten kunnen creëren.

 

Hoe kan je ND Pride vieren?

ND Pride is gemaakt door & voor neurodivergenten dus: Je kunt het vieren zoals je wilt. Je kunt het alleen vieren. Of met je vrienden. Of met je team. Of ontmoet anderen in de activiteiten. Stel uw eigen ND-netwerk in. Doe een Stride-actie. Sta een moment stil bij hoe je de wereld mooier maakt. Doe mee aan de conferentie. Share 'Happy Neurodiversity Pride Day' online. Luister naar de jaarlijkse keynote over neurodiversiteit. Bekijk ND Artiesten en dichters. Stuur een warm bericht naar een neurodivergent die je leuk vindt….

Vier de dag, op je eigen unieke manier. Vier je eigen feestje.

 

ND Pride Keynote 2022 door Lyric Holmans

 

VR talk voor Neurodiversity Pride Day 2022 door Neurodivergent Lou 

16 juni 2023

We hebben de eerste 5 edities van Neurodiversity Pride Day op 18 juni gevierd, met endorsement van de originele Autistic Pride-organisatoren, die vroeger ook op die dag organiseerden. Maar nu onze eigen ND Pride-dag zo groot is geworden en er soms verwarring uit blijkt, hebben we besloten om, als 'jongere pride beweging' onze ND Pride Day permanent te verplaatsen naar 16 juni, in een preventieve beweging van solidariteit, liefde en mededogen voor hun toekomstige behoeften, in onze overtuiging dat; 'Pride Stands Together'. Deze stap stelt ons ook in staat om een lang gehouden droom te realiseren om onze eigen erkende dag op de VN-wereldkalender te zijn.

Als de oorspronkelijke bron en oprichters van Neurodiversity Pride Day, zal het organiserende team (inclusief de door de ND geleide Neurodiversity Foundation gevestigd in Nederland) alle partners uitnodigen om vanuit respect voor onze collegae, deze verhuizing naar 16 juni te ondersteunen. Ook maken we in het 2023 thema nog duidelijker wie de directe doelgroep is van deze dag van trots.

16 juni 2023 –

Groei Doelen

De belangrijkste groeidoelstellingen voor Neurodiversity Pride Day 2023:

 • 16 juni gemarkeerd te hebben als de internationale dag van Pride voor neurodivergente individuen, en het opgenomen te hebben in de VN-wereldkalender. Daarmee geven we alle individuen met ADHD, Gilles de la Tourette enzovoort hun eigen jaarlijkse dag van trots. Dit wordt ons belangrijkste groeidoel van 2023-2025.
 • Om een dag te hebben, waar we ondersteunen 5-10 toonaangevende organisaties* door hun inclusieve en/of ondersteunende cultuur ten aanzien van neurodiversiteit op de werkplek te tonen. Daarmee hoop gevend aan ND's, en lichtend voorbeeld voor andere organisaties om door te worden geïnspireerd en gevolgd in de komende jaren en beleid.
 • Om een wereldwijd voorbeeld van gedeelde trots te geven, vergelijkbaar met hoe LGTBQIA+ Pride hun 'parades' hebben, hebben neurodivergent hun Stride sportactie, van neurodivergenten die elk afzonderlijk een sportgerelateerde prestatie leveren op vrijdag 16 juni, waarbij hun 'meters afgelegd' in een van de 10 sportactiviteiten worden opgeteld tot één groot gemeenschappelijk doel (in 2022: eerste succesvolle tests met de app , in 2023: rond de maan met 11k, in 2024 rond de wereld met 44k, en in 2025 naar de maan, met 440k). Het gevoel van deze actie is zowel 'gevoel van uitmuntendheid' en 'vergoeding voor het grillige'. We hopen dit in de toekomst als een optie voor fondsenwerving te hebben, om fondsen te genereren voor Pride Day en voor andere positieve ND-initiatieven. Ons doel is om rond de maan te gaan, en de afstand af te leggen met ND's wereldwijd, elk op hun eigen manier, elk in hun eigen ruimte, maar op de een of andere manier samen.

16 juni 2023 – doelstellingen van het programma

De belangrijkste programmatische doelstellingen voor Neurodiversity Pride Day

 • Een dag creëren waarop neurodivergenten wereldwijd een moment van reflectie hebben over wat ze bijdragen, welke schoonheid hun uniciteit aan de wereld brengt. Deze pijler heet “You (-tijd)”.
 • Een dag creëren waarop zowel ND als NT de waarde van neurologische verschillen in de samenleving, het persoonlijke leven, universiteiten en de werkplek vieren. Vaak gedaan, via subtiele manieren als 'posten op sociale media', 'inschrijven in de agenda van de organisatie' en anderen een 'Happy Neurodiversity Pride Day' wensen. Deze pijler is genoemd 'Co-viering'.
 • Een dag creëren waarop ND's op de werkvloer elkaar kunnen vinden, elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen hechten aan een gevoel van solidariteit. Dit gebeurt vaak via 'luncheons', 'groepen meet & greets' en soms georganiseerde sessies waar ND-medewerkers kunnen 'spreken' of 'gehoord worden'. Deze pijler heet “Neurodiversity Networks”.
 • Een dag creëren waarop lokale organisaties zelf kleinschalige evenementen kunnen organiseren voor de ND-groep die ze bedienen. Vaak gedaan via een schriftelijke of mondelinge toespraak met een inclusieve boodschap van een organisatieleider, sociale picknicks voor ND-teamleden en educatieve sessies, zoals een presentatie. Deze pijler heet “Lokale activiteiten
 • Een dag creëren waarop neurodivergenten individueel, met een partner of met een groep teamleden of vrienden een “Stride” actie. Vaak is dit een wandeling, een fietstocht, maar kan ook door middel van moonwalking, danswalking of andere 'leuke' manieren om vooruit te komen.
 • Een dag creëren waarop de activiteiten gratis zijn voor iedereen, toegankelijk voor zover we de middelen hebben om het zo te organiseren, en toch een 'opwindend' evenement creëren; in virtuele realiteit. We hebben de 'Pride universe of the Neurodiverse” in de metaverse als een optie om te organiseren. Vaak gedaan via een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt door (jonge) ND-kunstenaars, genaamd “ND Art Expo”, via creatieve sessies in een van de 11 kamers, of als ontmoetingsplaats voor ND's om vrienden te maken. Deze pijler noemen we “Virtual Reality-evenement”.
 • Een dag creëren waarop we de wijsheid en inzichten over neurodiversiteit kunnen hosten en delen, door experts en pleitbezorgers, door een online 'forum' die sessies, panels en presentaties deelt, inclusief de jaarlijkse keynote. In 2022 omgedoopt tot de 3-daagse “NeuroEmergence Online-top”. In 2023 mikken we op een 2-daags “NeuroEmergence” evenement op 16 & 17 juni.
 • Een jaarlijkse speech maken, door een gedurfde pionier, die inspiratie spreekt voor neurodivergenten en die vrijelijk gedeeld kan worden. In 2023 is de keynote van Jessica McCabe van HowToADHD. In 2022 was de keynote van Lyric Holmans, de Neurodivergent Rebel. In 2021 door Judy Singer, de socioloog die neurodiversiteit bedacht. In 2020 door dr. Baken. In 2019 door dr. Van Dijk. En in 2018 door Tjerk Feitsma, de oprichter van Stichting Neurodiversiteit. In het nederlands genaamd 'Neurodiversiteitsrede', is de onvolmaakte Engelse vertaling gepland als "Jaarlijkse Neurodiversiteitsrede.”.

Richtlijnen

Er zijn veel meer opwindende kansen om deze dag op schaal te groeien en de Neurodiversity Foundation en hun bondgenoten zijn enthousiast over eventuele partners die meedoen aan deze dag van Pride. Er zijn dingen die we graag willen dat onze partners begrijpen:

 • Neurodiversity Pride Day, is duidelijk een dag gericht op de positief, en dat zal zo blijven. Er zijn de 'drie regels' voor organisatoren: geen enkele vorm van discriminatie, geen focus op trieste verhalen, en ND's moeten deel uitmaken van het evenement, anders mag het geen 'Neurodiversity Pride-viering' heten. We hopen ook, voor de duidelijkheid, dat onze partners de naam (Neurodiversity Pride Day of Neurodiversity Pride-vieringen) gebruiken wanneer ze in een tekst worden gebruikt, en het Neurodiversity Pride-logo (de vlieger die zweeft zonder touwtjes), maar elke hashtag met variaties (zoals #NDpride of #neurodiversitypride) zijn ook geschikt.
 • Neurodiversiteit Pride Day wel niet specifiek gericht op scholen, want dit is de belangrijkste focus van NC Week in maart, opgericht door ND-activiste Siena Castellon, waar we van houden en die we steunen in solidariteit.
 • Traditioneel waren alle aanwezigen bij Neurodiversity Pride-vieringsevenementen gratis voor iedereen. Dit is echter geen 'regel' en we begrijpen dat in de toekomst voor bepaalde evenementen ticketing nodig is om de kosten te dekken. Pragmatisme is de sleutel.

Tijdlijn

 • 'Rust' na Pride: juli 2022
 • Start fondsenwerving: augustus 2022
 • Start voorbereidingen Neurodiversity Pride Day: september 2022
 • Start terugkerende kleinschalige 'neuroemergence events': oktober 2022
 • Oproep aan organisaties om mee te doen aan volgende Pride-editie: december 2022.
 • Lanceringsthema van het jaar: 14 februari 2023
 • Start campagne: februari/maart 2023
 • Start uitnodigingen: april 2023
 • Start marketingcampagne: mei/juni 2023.
 • Start activiteiten: juni 2023 (meest in de week van 16 juni). 

 

Eerste citaat 

Citaat vanaf de allereerste jaarlijkse Neurodiversity Pride Day Keynote in 2018:

“We hebben een lange weg afgelegd, maar om een volledig geaccepteerd deel van de bevolking te worden, is een nieuwe golf van emancipatie voor onze soort nodig, en deze dag zal die golf markeren. En het zal het elk jaar markeren.

De Neurodiversity Pride Day is een dag (…) om trots en waardering te tonen voor neurodivergente geesten. Het is een dag om uit je schuilplaats te komen en trots te zijn omdat je uniek anders bent dan de normen. Het is een dag om de uniciteit van je eigen neurologische potentieel te vieren. Of….. om die neurodivergenten die je in je eigen leven hebt te waarderen en te ondersteunen. Om te vieren wat ons buitengewoon maakt in een anders NT-wereld.

Dit jaar 2018 is het de allereerste Neurodiversity Pride-dag, waarbij alle neurodivergenten worden gevierd. Het begint in Nederland. Maar de wereld is groot en onze liefde is niet gebonden aan willekeurige landelijke lijnen. Alle neurotypes verdienen liefde, waardering en acceptatie, van anderen maar ook van zichzelf, en aangezien deze dag van Pride simpelweg niet bestaat, creëren we deze voor alle Neurodivergents & bondgenoten in de wereld. Dus laten we het vieren vandaag. En nodig al onze vrienden, helden en collega's uit landen over de hele wereld uit voor het feest volgend jaar. Alle neurodivergente soorten zijn welkom en worden in gelijke mate omarmd, want het vieren van neurodiversiteit betekent het vieren van de uniciteit die in ons allemaal zit. En door neurodiversiteit te vieren, vieren we de wens om een samenleving te hebben die alle neurotypes omarmt, dit, collega-neurodivergenten, dit is onze dag: Neurodiversity Pride Day.“

Keynote door Tjerk Feitsma. 

 

  Vier Neurodiversity Pride Day | 16 juni

  nl_NLDutch