Aut
Autvinder
Wat is Autvinder: Autvinder is een wedstrijd in Nederland voor autisten die vernieuwende oplossingen bedenken, voor grote en kleine dingen. Vier van de finalisten winnen een categorieprijs en een van hen, het duo Ruben Plooster en Bastiaan Jong wordt op Autismeweek & Neurodiversity Pride Day, gekroond tot & gevierd als ‘De Autvinder’, en wint mooie prijzen als ‘de beste autistische uitvinder van Nederland’.
Winnaars van de Autvinder Wedstrijd voor de beste Autistische Uitvinders van Nederland
Foto: Autvinder Winaars Ruben Plooster en Bastiaan Jong met The Coffeeboy. Foto’s zijn gemaakt door Theo Manusaride.
Autvinder Wedstrijd
De eerste Autvinder Wedstrijd, een talentenjacht voor jonge autistische uitvinders en innovatoren, ofwel ‘Autvinders’, gebeurde in 2023/2024. Er waren uit de vele inzendingen 20 winnende finalisten gekozen, waarvan 4 van hen ook een prijs wonnen voor hun ‘autvinding’. Tijdens de uitreiking loofde Tjerk Feitsma, de directeur van de Neurodiversity Foundation, de doorzettingsvermogen, hyperfocus, “maalkracht”, authenticiteit, sereniteit met de waarheid, rechtvaardigheid en moedigheid die vaak tentoon wordt gesteld in deze groep. En werden er prijzen en awards toegekend in de categorieën ‘technische innovatie’, ‘thuis’, ‘voor het autistische leven’ en ‘wereldbetering’, naast een algemene winnaar. De algemene winnaars zijn Ruben Plooster en Bastiaan Jong met The Coffeeboy.
Voor de categorie ‘voor het autistisch leven’ won Romano Sandee met zijn inzending UitMetAutisme.nl. De jury vond dat het probleem dat de winnende inzending wilt verhelpen, geleefd wordt door bijna alle autisten en anderen met sensorische barrières. Met deze website wordt het mogelijk vooraf in te zien, op welke plekken je, sensorisch gezien, veilig en prettig aanwezig kan zijn. Het is een missie met een enorm hoge ambitie, en we zien hierin een tool om de drempel te verlagen voor autisten, en daarmee de mogelijkheid om uitgaan, haalbaarder te maken. Met het prijzengeld betaald Romano de notariskosten om een nieuwe stichting op te richten die deze missie gaat trekken.
Mindful Waters van Maarten Hundscheid is een project dat de jury diep roerde, wat leidde tot een award voor de categorie ‘wereldbetering’. Het is een digitaal interactieve aquarium simulatie ontworpen om het leven van mensen met dementie te verbeteren, door hen positieve interactie en afleiding te bieden. De jury zag deze innovatie als iets wat zowel leuk is, groots opschaalbaar is, iets dat volledig zelf gemaakt is, gericht, gefocust, en uit een oprecht hart, iets beter maakt, voor de ander die dat niet voor zichzelf kan doen. Om hen, die het vaakste vergeten, en het vaakste vergeten worden, om hen die het allemaal niet meer bij kunnen houden, en voor wie altijd te weinig aandacht zal zijn, toch momenten van speelsheid en verwondering te geven, zonder dat dit ‘mensen wegbezuinigd of vervangt.
Eva Rood won met haar creatieve toolbelt de award voor ‘thuis’, en de jury waardeerde haar idee voor een simpele, heldere, supersympathieke idee, dat nuttig kan zijn als product, als creatieve toolbelt, waarin je aan anderen toont wat je hobby is, maar daarmee tegelijkertijd ruimte geeft aan anderen om een gesprek hierover te hebben, om zelf ook mee te tekenen. Het tonen, van wat je tof vind, is een uitnodiging aan de wereld. Wij vonden dit ook kenmerkend voor de autistische aard: Bestaat het nog niet dan maak ik het lekker zelf wel. Met het prijzengeld ontwikkelde Eva een nieuwe versie van de ‘potloodjesriem’.
De winnaars in de categorie ‘technische innovatie’ Ruben Plooster en Bastiaan de Jong wonnen ook de algemene winnaarsprijs voor hun autvinding ‘the coffeeboy’. Hun 3d geprinte innovatieve oplossing is om mensen met een visuele beperking in staat te stellen om zelf een koffieautomaat binnen een bedrijfsomgeving te bedienen, en daarmee een stuk waardigheid teruggeven. Zelf gemaakt. Zelf bedacht. Zelf geproduceerd. Superpraktisch. En de jury zag in dat, met een dag productie draaien, je alle provinciehuizen kan voorzien van deze oplossing. En misschien, dat dat een prima idee is, om dat ook maar gewoon even te gaan doen.
Er zaten zeer veel goede inzendingen onder de finalisten, ook Autvinders die geen prijs hebben gewonnen, maar de vakkundige en ervaringskundige jury kiest zijn eigen criteria, en heeft hun werk met eer en objectiviteit kunnen doen. Met deze 4 prijswinnaars sluiten we de eerste editie van de Autvinder Wedstrijd af. En hopen we, op een nieuwe ronde in 2026, om de autistische talenten die in ons land, en daarbuiten, broeden op innovaties het podium te gunnen dat ze verdienen.
Categorie: Innovatie Voor Het Leven als autist: Romano Sandee
Categorie: Innovatie voor wereldverbetering: Anton Hundscheid
Categorie: Innovatie voor Thuis: Eva Rood
Categorie: Technische innovatie & Algemeen winnaars: Ruben Plooster en Bastiaan Jong
Wie is de jury?
Jury
Er is een jury die vakkundig alle kleine en grote innovaties beoordeeld. Alle jury leden zijn zelf neurodivergent of autisme-kennisvaardig.
De Autvinder jury bestaat uit:
Alderick van Klaveren is software engineer, ondernemer en maker van de Rit.Me app.
Jos Schenkeveld is studentenbegeleider, 3d en maakspecialist bij Ixperium.
Tjerk Feitsma is directeur van stichting Neurodiversiteit en grondlegger van de neurodiversiteitsbeweging in Nederland.
Prof. dr. Wouter Staal is hoogleraar klinische kinder- en jeugdpsychiatrie, bijzonder hoogleraar op het gebied van autisme, en onderzoeker.
Prijs Sponsor organisatie
We zijn dankbaar voor elke ondersteuner en deelnemer van de Autvinder wedstrijd.
DYL heeft een geldprijs ter beschikking gesteld van 1000 euro en het Autismefonds van 250 euro en 2Tango 250 euro.