Select Page

Sylvana Simons wint Neuro Inclusieve Politicus Award

Tweede Kamerlid Sylvana Simons heeft de Neuro Inclusieve Politicus Award gewonnen en neemt de titel over van Lisa Westerveld.

Tijdens de uitreiking van de twee-jaarlijkse award in Den Haag, die samen valt met Neurodiversity Pride Day, gaf ze een dankwoord en een duidelijk boodschap aan neurodivergente Nederlanders. Op deze Pride dag komen vieren mensen met een bijzonder brein de meerwaarde van neurologische verschillen tussen mensen onderling, ook wel bekend als neurodiversiteit. Omarm je andersheid & vier je eigen feestje, is het motto van de dag, die nu al in 6 landen wordt gevierd.

Bij het ontvangen van de award sprak de winnaar uit dat; “Als we echt recht doen, aan niet alleen de aanwezigheid van neurodivergente mensen, maar ook aan wat zij te bieden hebben aan de maatschappij, dan weet ik zeker dat die samenleving daar enorm van opknapt. Ik vind het een enorme eer, om de komende tijd, maar tot lang daarna, deze groep Nederlander te vertegenwoordigen, en ik kan beloven dat ik er alles aan te zullen doen om rechtvaardigheid gelijkwaardigheid, solidariteit maar vooral begrip te kweken voor deze groep mooie mensen. Het is een absolute eer om deze prijs in ontvangst te nemen, ik merk dat ik er emotioneel van wordt, en ik denk… dat ik dat gewoon maar mag toelaten. 

Sylvana is de opvolger van van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van Groen Links, die zich de laatste 2 jaar tomeloos moedig zich heeft ingezet als strijder van de ongehoorde jongere, en die haar opvolger ook een wens meegaf; 

Ook hier in de Tweede Kamer, wat het huis van democratie is, wat een samenkomst is van allerlei verschillende typen, en visies, achtergronden en capaciteiten, zelfs hier, als je begint over mensen die ongehoord worden, dan stuit je op onbegrip, en het is mijn hoop dat mijn opvolger dit niet hoeft mee te maken. Dat het gewoon wordt, om op te komen voor groepen die ongehoord blijven, die zich niet gezien voelen. Dat je niet met glazige ogen wordt aangekeken, maar dat er een breed idee is dat we er moeten zijn voor alle Nederlanders. En dat hoop ik, dat we dat komende jaren gaan bereiken, en daar staat mijn opvolger niet alleen in. De jury benoemde een mooie groep mensen (genomineerden Rudmer Heerema, Rutger Schonis, Lilianne Ploumen en Peter Kwint) en ik denk dat we dit met elkaar moeten oppakken. En ik vind dat dat recht doet aan deze groep.”

 

De uitreiking was te zien in de Award Room van de virtuele wereld gemaakt door en voor mensen met een bijzonder brein, het ‘Pride Universe of the Neurodiverse’. Hier zijn ook de interviews met de andere genomineerden te zien. ‘Een hele terechte winnaar’ zegt Tjerk Feitsma, directeur van stichting Neurodiversiteit, ‘en dat verminderd onze waardering niet voor de andere politici die ons hoop geven. Als Peter Kwint van de SP, die telkens moedig briest vanaf het spreekgestoelte en Rutger Schonis van D66, die de discriminerende rij-keuringen aanpakte. Allen helden, en ook van Rudmer en Lilianne verwachten we nog vele stoere stappen te zien voor een inclusiever en gelijkwaardiger Nederland. Maar in deze beslissing was de jury unaniem’.

Er waren meerdere inhoudelijke redenen om Sylvana Simons de award toe te kennen, volgens het jury-rapport. Zo zetten zij als partijleider van de eerste politieke partij in Nederland ooit,  neurodiversiteit-policies in hun verkiezingsprogramma. Er stonden kandidaten op de lijst, die openlijk en trots uit mochten komen voor hun neurologische variatie. Dat ook diversiteit in al haar vormen, aansluitend bij de partij-ideologie van BIJ1, niet gezien als een gebrek of imperfectie, maar als erkende meerwaarde, speelde mee. Evenals het hoopvolle speerpunt waardoor de politicus genomineerd werd: Dit was het verbieden van de schadelijke maar uiterst lucratieve ‘ABA therapie’, beter bekend als ‘traumatiserende hondentraining voor kansloze autisme-conversie’, werd dankbaar bejubeld door neurodivergente Nederlanders, door de juryleden, maar werd ook internationaal opgepikt als positief voorbeeld. Nu de maatschappij steeds luider spreekt over het verbieden van homo-genezing, en er een breed front wordt gevormd van D66, Groenlinks, VVD en PvdA, hopen autisten dat zij de volgende groep mogen zijn die worden bevrijd van deze ouderwetse misstanden. Jurylid Rosalie geeft ook aan dat ‘’De tijd van schaamte en stigmatisering is voorbij, het is tijd voor Pride. Op naar een inclusieve wereld waar neurodivergenten zichzelf durven,  mogen en kunnen zijn.’”

Nu Sylvana Simons gewonnen heeft, zullen ook alle internationale deelnemers via neurodiversityprideday.com haar speech kunnen zien. Want al is Neurodiversity Pride Day in Nederland gestart in 2017, het is een internationale viering geworden die groeit op steeds meer plekken. ‘En daarmee’, grinnikt Tjerk, ‘willen we als neurodivergent nederland, een nieuw groots export product de wereld insturen: Zelf-respect & liefde. Waardering & aandacht. Neuro-inclusiviteit en een beetje feest. De gedachte dat je al goed bent, zoals je unieke zelf al is, zonder de maskerades van de tegenwoordige tijd. Trouwens, jij bent ook welkom, doe mee op 18 Juni, en vier je eigen feestje!’  

N.B. Sommige quotes zijn licht ingekort of aangepast voor helderheid

nl_NL_formalNL