Simons wint de Neuro Inclusieve Politicus Award

Tweede Kamerlid Sylvana Simons heeft de Neuro Inclusieve Politicus Award gewonnen en neemt de titel over van Lisa Westerveld. Tijdens de uitreiking van de twee-jaarlijkse prijs in Den Haag, die samen valt met Neurodiversity Pride Day, gaf ze een dankwoord en een duidelijke boodschap aan neurodivergente Nederlanders. Op deze trots dag komen vieren mensen met een bijzonder brein de meerwaarde van neurologische verschillen tussen mensen onderling, ook wel bekend als neurodiversiteit. Omarm je andersheid & vier je eigen feestjes, is het motto van de dag, die nu al in 6 landen wordt gevierd. 

Bij het ontvangen van de award sprak de winnaar uit dat; “Als we echt recht doen, aan niet alleen de aanwezigheid van neurodivergente mensen, maar ook aan wat zij te bieden hebben aan de maatschappij, dan weet ik zeker dat die samenleving daar enorm van opknapt. Ik kan worden geschetst dat ik er alles aan zal om mensen rechtvaardigheidsgelijkheid, solidariteit maar vooral kennis te kweken voor deze groep mooie . Het is een absolute eer om deze prijs in ontvangst te nemen, ik merk dat ik er echt van wordt, en ik denk... ik dat gewoon maar mag toelaten. 

Sylvana is de opvolger van de tweede Kamerlid Lisa Wester van Groen Links, die zich de laatste 2 jaar tomeloos zich moedig heeft ingezet als strijder van de ongehoorde jongere, en die haar opvolger ook een wens meegaf; 

"Ook hier in de Tweede Kamer, wat het huis van democratie is, wat een samenkomst is van verschillende typen, en visies, achtergronden en capaciteiten, zelfs hier, als je begint over mensen die ongehoord worden, dan stuit je op on, en het begrip is mijn hoop dat mijn opgevolgd dit niet mee te maken. Dat het gewoon wordt, om op te komen voor groepen die ongehoord blijven, die zich niet gezien voelen. Dat je niet met glazige ogen wordt aangekeken, maar dat er een breed idee is dat we moeten zijn voor alle Nederlanders. En dat we dat Ru jaren ik gaan, en daar staat mijn voortzetting niet alleen in. elkaar moeten oppakken. En ik vind dat recht doet aan deze groep.”

 

De uitreiking was te zien in de Award Room van de virtuele wereld gemaakt door en voor mensen met een bijzonder brein, het '"Pride Universe of the Neurodiverse"'. Hier zijn ook de interviews met de andere genomineerden te zien. 'Een hele terechte winnaar' zegt Tjerk Feitsma, directeur van stichting Neurodiversiteit, 'en dat minder onze waardering niet voor de andere politici die ons hoop geven. Als Peter Kwint van de SP, die telkens moedig briest vanaf het spreekgestoelte en Rutger Schonis van D66, die de discriminerende rij-keuringen aanpak. Allen helden, en ook van Rudmer en Lilianne verwachten nog vele stoere stappen te zien voor een inclusiever en gelijkwaardiger Nederland. Maar in deze beslissing was de jury unaniem'.

Er waren inhoudelijke redenen om Sylvana Simons de award toe te kennen, volgens het juryrapport. Zo zij als partijleider van de eerste politieke partij in Nederland ooit, neurodiversiteit-beleid in hun verkiezingsprogramma. Er stonden kandidaten op de lijst, die openlijk en trots uit mochten komen voor hun neurologische variatie. Dat ook diversiteit in al haar vormen, aansluitend bij de partij-ideologie van BIJ1, niet gezien als een gebrek van imperfectie, maar als een meerwaarde, gespeeld. Evenals het resultaat van de genomineerde genomineerde werd dit was het resultaat van de ultieme versie van de ABA therapie, beter bekend als 'traumatiserende training voor kans, werd erkend bejubeld door neurodivergente honden, door de juryleden' werd ook internationaal opgepikt als positief voorbeeld. Nu de maatschappij steeds luider spreekt over het van homo-genezing, en er een breed front wordt gevormd van D66, Groenlinks, VVD en PvdA, hopen autisten dat zij de volgende groepen mogen zijn die bevrijd van deze ouderwetse misstanden. Jurylid Rosalie geeft ook aan dat ''De tijd van schaamte en stigmatisering is voorbij, het is tijd voor Pride. Op naar een inclusieve wereld waar neurodivergenten zichzelf durven, mogen en kunnen zijn.'”

Nu Sylvana Simons heeft gewonnen, zullen ook alle internationale deelnemers via neurodiversityprideday.com haar speech kunnen zien. Want al is Neurodiversity Pride Day in Nederland in 2017 van start gegaan, het is een internationale ontwikkeling die groeit op steeds meer plekken. 'En daarmee', grinnikt Tjerk, 'willen we als neurodivergent nederland, een nieuw groots export product de wereld insturen: Zelfrespect & liefde. Waardering & aandacht. Neuro-inclusiviteit en een beetje feest. De gedachte dat je al goed bent, zoals je unieke zelf al is, zonder de maskerades van de tegenwoordige tijd. Trouwens, jij bent ook welkom, doe mee op 18 Juni, en vier je eigen feestje!'  

NB Sommige citaten zijn licht ingekort of aangepast voor helderheid

en_GBEN