Vier Neurodiversity Pride Day! Vier het unieke karakter van Neurodivergent op 16 juni 2023!

Neurodiversity Pride Day is de internationale dag van Pride voor mensen met een bijzonder brein. Op 16 juni 2023 wordt de 6e editie georganiseerd.

Tijdens Neurodiversity Pride Day, de eerste 5 edities op 18 juni, en vanaf 2023 op 16 juni, vieren we neurodivergente uniciteit en de waarde van neurodiversiteit in de samenleving; een dag om iedereen te waarderen die neurologisch verschillend is. Wereldwijd gevierd, het is een dag gecreëerd door en voor neurodivergents en degenen die van ons houden.

Over Neurodiversity Pride Day 2022

Over Neurodiversity Pride Day Vieringen van 2022: Tijdens 16, 17 & 18 juni waren deze 4 hoofdactiviteiten voor de vijfde editie:

Online Conferentie
Een online conferentie "NeuroEmergence" in een interactieve omgeving met speeches, panels en activiteiten rondom Neurodiversiteit van 16-18 Juni. Deze conferentie is, net als alle Pride Day activiteiten, gratis, de voertaal is vooral engels.
Metaverse Event
Op 17 & 18 Juni opent het "Pride Universe of the Neurodiverse", met een groot en bijzonder VR evenement in 6 ruimtes met "The Neurodivergent Now". De voertaal is engels, je kan meedoen vanaf je laptop of VR bril.
Stride for Pride
Met Stride gaan ruim 100 deelnemers een sportprestatie behalen, en worden alle afstanden van deelnemers via de Stride App bij elkaar opgeteld om een collectief doel te behalen: De omtrek van de Maan. Iedereen mag meedoen, ook vanaf je eigen locatie, en met je eigen activiteit.
Individueel
Voor elke neurodivergent op 18 juni nemen we de tijd, alleen of samen, om jezelf, en op je eigen manier, op je eigen manier te vieren.

Het "Pride Universe for the Neurodiverse" staat open voor alle neurodivergenten, hun vrienden en bondgenoten om neurodiversiteit te vieren. Onze virtual reality wereld heropent op 17 & 18 juni 2022 met de Virtual Reality Event, een van de activiteiten van het Neurodiversity Pride Day 2022 Programma. Naast vele activiteiten die lokaal worden georganiseerd, zal er ook een 3-daagse Online Summit zijn, genaamd NeuroEmergence, de You Room gaat weer open, een nieuwe ND Art Expo opent, en er zal een groot sportevenement zijn om Neurodiversity Pride Day te vieren, genaamd "Stride for Pride“. Doe mee en vier trots, op elke manier die bij jouw unieke zelf past!

Over Neurodiversity Pride Day

Vier je andersheid op Neurodiversity Pride Day. 18/6/2022

Neurodiversity Pride Day is de wereldwijde Pride viering van mensen met bijzondere breinen. Het wordt sinds 2018 georganiseerd, elk jaar op 18 juni om acceptatie, inclusie en waardering in de samenleving te ondersteunen van mensen die neurologisch gezien, het meest anders zijn dan de meeste anderen. En ook om een dag te hebben om je eigen unieke eigenschappen te vieren, en hoe het de wereld ten goede komt. We hebben allemaal iets unieks en geweldigs om bij te dragen, en op deze dag vieren we datgene in onze andersheid, waar we trots op zijn! 

Op Neurodiversity Pride Day nemen vele neurodivergente individuen even de tijd om na te denken over waar we trots op zijn in ons eigen leven, de liefde die we brengen aan onze familie en vrienden, de waarde die we toevoegen aan teams en de dagelijkse moed die nodig is om jezelf te zijn. 

Een dag om de pagina van een moeilijk verleden of heden om te slaan en je te verheugen in het feit dat er maar één persoon is zoals jij. En dat de uniekheid die je toevoegt aan de maatschappij, op je eigen manier, iets is om trots op te zijn. Jij, wees jij, en deze Pride dag nodigt iedereen uit om het op je eigen manier te vieren, en hoewel er veel activiteiten zijn georganiseerd, kun je dat op je eigen manier doen.

Voor organisaties

Vier je neurodivergente teamleden.

De meeste organisaties die een neurodiverse personeelssamenstelling hebben, worden marktleiders; 35% van de CEO's is dyslectisch of heeft ADHD, en ook autisme blijkt vaak de sleutel te zijn tot echte innovatie. Als jouw organisatie ook wordt ondersteund door de kracht van neurodiversiteit, nodigen we je uit om Neurodiversity Pride Day als organisatie mee te vieren en wat warmte te verspreiden onder neurodivergenten die in jullie teams werken.

"One of us. Gobble Gobble. We accept you. One of us."

Lees meer over hoe jouw organisatie kan deelnemen aan Neurodiversity Pride Day

 • Organiseer een lunch voor neurodivergente teamleden
 • Publiceer een inclusief bericht vanuit het leiderschapsteam
 • Versterk de boodschap van inclusie en (neuro)diversiteit via sociale media
 • Evalueer uw screening-, evaluatie- en wervingsprocessen op verouderde standaarden.

Voor neurodivergenten

Vier jezelf.

Deze dag is gecreëerd door neurodivergente mensen, om de acceptatie van onszelf en voor mensen als onszelf te vieren; degenen die neurologisch anders zijn dan de meeste anderen. Voor één dag geven we onze aandacht naar hoe we de samenleving mooier en vitaler maken, ondanks alle strijd waarmee we als individuen dagelijks mee worden geconfronteerd. Voor deze ene dag zijn we er trots op dat we de moed hebben om onszelf te blijven, ongeacht de negatieve stereotypen en pogingen om onze uniciteit te minimaliseren.

Jij, wees jij.

Lees meer over wat je kunt doen op Neurodiversity Pride Day

 • Breng tijd door in het "Pride Universe of the Neurodiverse"
 • Luister naar het "Pride Day Anthem" of neem even de tijd om na te denken over je eigen dagelijkse moed.
 • Doe mee met workshops, talks en luister naar de jaarlijkse keynote van het programma
 • Doe wat jij wilt. Alleen of samen, het is allemaal goed.

Voor iedereen

Vier degenen die het meest anders zijn dan jij.

Dyslexie bestond al voordat er boeken werden geschreven, ADHD en autistische genen waren 10.000 jaar geleden al actief, maar in de huidige samenleving zijn we een minderheid die hard vecht om geaccepteerd te worden zoals we van nature zijn. Elke persoon op deze wereld kent neurodivergenten, in hun vriendengroepen, teams, familie en de meesten houden van minstens één van hen. Op deze dag trotseren neurodivergenten de maatschappelijke krachten die geen ruimte willen maken voor onze aangeboren andersheid. Op deze dag vieren we dat we goed zijn, zoals we geboren zijn. En als je dit ook zo voelt, vier dat, met ons.

"Be Kind"

Lees meer over wat je kunt doen op Neurodiversity Pride Day

 • Stuur een bericht van liefde en acceptatie
 • Doe mee aan activiteiten of breng tijd door met je favoriete neurodivergent.
 • Kies voor vriendelijkheid in je gedrag. Dit is wat neurodivergents nodig hebben in de huidige cultuur.
 • Leer van activiteiten en gesprekken die zijn gedeeld in de laatste 4 edities, of doe mee met de activiteiten van 2022.

Voor organisatoren:

Er zijn Drie Regels voor organisatoren. Activiteiten die zich niet aan deze drie regels houden, maken geen officieel deel uit van Neurodiversity Pride Day. De regels zijn:

 • Geen enkele vorm van racisme of discriminatie toegestaan. Een wereld die beter is voor iedereen, is een wereld waarin iedereen gelijkwaardig geboren wordt, ongeacht welke huidskleur, cultuur of neurotype ze daarin meenemen. Daarom staan we achter alle minderheden en Pride bewegingen die hun trots terugkapen.
 • Geen droevige verhalen delen op deze dag; je kunt dat op elke andere dag al doen, 18 juni is gemaakt om de redenen te vieren die ons onze trots en hoop geven.
 • Niets over ons zonder ons: in elke activiteit moet minstens een neurodivergent een rol spelen.

Voorbeelden van activiteiten die op Neurodiversity Pride Day kunnen voorkomen zijn:

 • De tweejaarlijkse Neuro Inclusieve Politicus Award, voor de politicus die neurodivergenten in de politieke arena ondersteunt en vertegenwoordigd.
 • Workshops en webinars over neurodiversiteitsvriendelijke manieren van onderwijs
 • De Neurodiversiteitrede Keynote van het jaar, gepresenteerd door een gedurfde pionier
 • Interviews met Neurodivergents en gerespecteerde experts in het veld
 • Lunches, deelkringen en waarderingsbijeenkomsten in bedrijven en organisaties
 • Statements en toespraken over inclusie & diversiteit van lokale burgemeesters en wethouders (m/x/v)
 • Kleine feestjes en activiteiten voor kleinere groepen die lokaal georganiseerd worden
 • Een vreugdevolle oproep om een einde te maken aan neurodiscriminerende praktijken en achterhaald beleid
 • Neurodivergenten sturen steunbetuigingen naar elkaar, via telefoon of post.
 • Een bezoek aan de "You Room" van het "Pride Universe of the Neurodiverse"
 • Organisaties die de boodschap van Neurodiversity Pride Day steunen op hun social media kanalen
 • En zoveel meer....

Vier samen met ons neurodiversiteit en een wereld die alle neurotypes als gelijkwaardig accepteert. Maar hoe? Tentoonstelling? Mars? Rave-tour? Workshop? Lezing? Meetup organiseren? Dating of verbindingsevent? Film vertonen? Een prikkelarme wandeling? Kaarten sturen? Wat zou jij willen doen om neurodiversiteit te vieren op 18 Juni?

Neurodiversity Pride Day is een dag die we in elk land van de wereld gevierd willen zien. Als je ook iets organiseert of wilt organiseren volgend jaar, neem contact met ons op!

Sponsoren

We zijn dankbaar voor vele sponsors, vrijwilligers en bijdragers, waaronder:

 • Alle vrijwilligers en sympathisanten van de Stichting Neurodiversiteit en haar netwerken, die hun inbreng gratis of tegen kostprijs delen met de wereldwijde community
 • Alle vrijwilligers en sympathisanten van de Neurodiversity Education Academy en zijn netwerk.
 • Ozone Universe – Via hun genereuze gift van cruciale Virtual Reality Meetup-software die nodig is voor het Virtual Event.
 • 2Tango organisatie met sociale impact – Via hun voortdurende technologische ondersteuning.
 • Cor Wit Fonds – Middels hun langdurige steun voor onze missie voor een inclusief Nederland
 • Bijeenkomen – Via hun geschenk van gratis diensten voor de Pride Week.
 • lussen – Via hun gift van gratis materialen voor Pride Week.
 • Stichting A-Talent – Met hun steun aan het Stride-project.
 • Harborn – Via hun ondersteuning bij het bouwen van de Stride App.
 • Boemerang bureau – Via hun partnerschap bij het organiseren van het Virtuele Evenement.
 • Via bureau- Met hun steun bij het organiseren van het virtuele evenement.
 • VSB Fonds – Middels hun steun voor deze dag via de Call for Inclusion.

We zijn nog steeds enthousiast op zoek naar partijen die onze Neurodiversity Pride Day mogelijk willen steunen. Heeft u tips voor ons, of wilt u ons zelf steunen met een donatie in geld, materialen of diensten, stuur ons dan een e-mail naar [email protected], of stuur ons een bericht in het Contact Formulier.

Informatie over Neurodiversity Pride Day

De initiatiefnemers achter Neurodiversity Pride Day begonnen in 2018 met organiseren in Nederland, maar de dag is snel overgenomen door partners in de VS, het VK, de Filippijnen, Australië en Indonesië. De oorsprong ervan werd geïnspireerd door Autistic Pride-evenementen en andere activiteiten die mensen vieren met een neurologische variatie vieren. Neurodiversity Pride Day is echter bedoeld om alle neurodivergente neurotypes te vieren en richt zich op de voordelen van een neurodiverse toekomst die iedereen van elk neurotype gezamelijk omvat. We hopen van deze dag een wereldwijde dag van trots en waardering te maken, en nodigen samenwerking uit met iedereen die een soortgelijke wens heeft voor een inclusieve wereld waar geen maskers nodig zijn en mensen worden gevierd vanwege wie ze zonder die maskers zijn.

en_GBEN