Celebrate Neurodiversity Pride Day! Celebrate Neurodivergent uniqueness at June 18th!

Wat is Neurodiversity Pride Day?

Online Top
Three days of workshops, keynotes and talks about Neurodiversity and Brain Awareness. Starting June 16th – June 18th.

metaverse
The Pride Universe of the Neurodiverse will open up in all of June for all virtual and digital participants and will host a big event
Stride
With Stride 2022, neurodivergents ride with pride. Allready 100+ signed up to collectively travel round the moon!
persoonlijk
For each neurodivergent, June 18th we take time, solo or together, to celebrate yourself, and your own way, in your own way

Vier je andersheid op Neurodiversity Pride Day. 18/6/2022

During Neurodiversity Pride Day, each year on June 18th, since 2018, we celebrate neurodivergent uniqueness and the value of neurodiversity in society; a day to appreciate all who are neurologically distinct. Celebrated worldwide, its a day for and by neurodivergents, and those who love them.

Op Neurodiversity Pride Day nemen neurodivergente individuen even de tijd om te reflecteren over waar we trots op zijn in ons eigen leven, over de liefde die we brengen aan onze familie en vrienden, de meerwaarde die we toevoegen aan teams en de dagelijkse moed die nodig is om jezelf te durven zijn.

Het is een dag om verouderde stereotypen gedag te zeggen en een nieuw hoofdstuk te openen voor acceptatie van jezelf, of voor andere. Een dag om je te verheugen in het feit dat er maar één persoon is zoals jezelf. En dat deze uniekheid ook iets is om trots op te zijn. "You, be You", en deze dag nodigt iedereen die zich anders voelt dan de meerderheid, om trots je eigen feestje te vieren.

Voor organisaties

Vier je neurodivergente teamleden.

De meeste organisaties die een neurodiverse personeelssamenstelling hebben, worden marktleiders; 35% van de CEO's is dyslectisch of heeft ADHD, en ook autisme blijkt vaak de sleutel te zijn tot echte innovatie. Als jouw organisatie ook wordt ondersteund door de kracht van neurodiversiteit, nodigen we je uit om Neurodiversity Pride Day als organisatie mee te vieren en wat warmte te verspreiden onder neurodivergenten die in jullie teams werken.

"One of us. Gobble Gobble. We accept you. One of us."

Lees meer over hoe jouw organisatie kan deelnemen aan Neurodiversity Pride Day

 • Organiseer een lunch voor neurodivergente teamleden
 • Publiceer een inclusief bericht vanuit het leiderschapsteam
 • Versterk de boodschap van inclusie en (neuro)diversiteit via sociale media
 • Evalueer uw screening-, evaluatie- en wervingsprocessen op verouderde standaarden.

Voor neurodivergenten

Vier jezelf.

Deze dag is gecreëerd door neurodivergente mensen, om de acceptatie van onszelf en voor mensen als onszelf te vieren; degenen die neurologisch anders zijn dan de meeste anderen. Voor één dag geven we onze aandacht naar hoe we de samenleving mooier en vitaler maken, ondanks alle strijd waarmee we als individuen dagelijks mee worden geconfronteerd. Voor deze ene dag zijn we er trots op dat we de moed hebben om onszelf te blijven, ongeacht de negatieve stereotypen en pogingen om onze uniciteit te minimaliseren.

Jij, wees jij.

Lees meer over wat je kunt doen op Neurodiversity Pride Day

 • Breng tijd door in het "Pride Universe of the Neurodiverse"
 • Luister naar het "Pride Day Anthem" of neem even de tijd om na te denken over je eigen dagelijkse moed.
 • Doe mee met workshops, talks en luister naar de jaarlijkse keynote van het programma
 • Doe wat jij wilt. Alleen of samen, het is allemaal goed.

Voor iedereen

Vier degenen die het meest anders zijn dan jij.

Dyslexie bestond al voordat er boeken werden geschreven, ADHD en autistische genen waren 10.000 jaar geleden al actief, maar in de huidige samenleving zijn we een minderheid die hard vecht om geaccepteerd te worden zoals we van nature zijn. Elke persoon op deze wereld kent neurodivergenten, in hun vriendengroepen, teams, familie en de meesten houden van minstens één van hen. Op deze dag trotseren neurodivergenten de maatschappelijke krachten die geen ruimte willen maken voor onze aangeboren andersheid. Op deze dag vieren we dat we goed zijn, zoals we geboren zijn. En als je dit ook zo voelt, vier dat, met ons.

"Be Kind"

Lees meer over wat je kunt doen op Neurodiversity Pride Day

 • Stuur een bericht van liefde en acceptatie
 • Doe mee aan activiteiten of breng tijd door met je favoriete neurodivergent.
 • Kies voor vriendelijkheid in je gedrag. Dit is wat neurodivergents nodig hebben in de huidige cultuur.
 • Leer van activiteiten en gesprekken die zijn gedeeld in de laatste 4 edities, of doe mee met de activiteiten van 2022.

Voor organisatoren:

Er zijn Drie Regels voor organisatoren. Activiteiten die zich niet aan deze drie regels houden, maken geen officieel deel uit van Neurodiversity Pride Day. De regels zijn:

 • Geen enkele vorm van racisme of discriminatie toegestaan. Een wereld die beter is voor iedereen, is een wereld waarin iedereen gelijkwaardig geboren wordt, ongeacht welke huidskleur, cultuur of neurotype ze daarin meenemen. Daarom staan we achter alle minderheden en Pride bewegingen die hun trots terugkapen.
 • Geen droevige verhalen delen op deze dag; je kunt dat op elke andere dag al doen, 18 juni is gemaakt om de redenen te vieren die ons onze trots en hoop geven.
 • Niets over ons zonder ons: in elke activiteit moet minstens een neurodivergent een rol spelen.

Voorbeelden van activiteiten die op Neurodiversity Pride Day kunnen voorkomen zijn:

 • De tweejaarlijkse Neuro Inclusieve Politicus Award, voor de politicus die neurodivergenten in de politieke arena ondersteunt en vertegenwoordigd.
 • Workshops en webinars over neurodiversiteitsvriendelijke manieren van onderwijs
 • De Neurodiversiteitrede Keynote van het jaar, gepresenteerd door een gedurfde pionier
 • Interviews met Neurodivergents en gerespecteerde experts in het veld
 • Lunches, deelkringen en waarderingsbijeenkomsten in bedrijven en organisaties
 • Statements en toespraken over inclusie & diversiteit van lokale burgemeesters en wethouders (m/x/v)
 • Kleine feestjes en activiteiten voor kleinere groepen die lokaal georganiseerd worden
 • Een vreugdevolle oproep om een einde te maken aan neurodiscriminerende praktijken en achterhaald beleid
 • Neurodivergenten sturen steunbetuigingen naar elkaar, via telefoon of post.
 • Een bezoek aan de "You Room" van het "Pride Universe of the Neurodiverse"
 • Organisaties die de boodschap van Neurodiversity Pride Day steunen op hun social media kanalen
 • En zoveel meer....

Vier samen met ons neurodiversiteit en een wereld die alle neurotypes als gelijkwaardig accepteert. Maar hoe? Tentoonstelling? Mars? Rave-tour? Workshop? Lezing? Meetup organiseren? Dating of verbindingsevent? Film vertonen? Een prikkelarme wandeling? Kaarten sturen? Wat zou jij willen doen om neurodiversiteit te vieren op 18 Juni?

We aim to make this day of celebration a global one, if you are organizing events too, this year or the next, send us a email.

Sponsoren

We zijn dankbaar voor vele sponsors, vrijwilligers en bijdragers, waaronder:

 • Alle vrijwilligers en sympathisanten van de Stichting Neurodiversiteit en haar netwerken, die hun inbreng gratis of tegen kostprijs delen met de wereldwijde community
 • Alle vrijwilligers en sympathisanten van de Neurodiversity Education Academy and its network.
 • Ozone Universe – Via their generous gift of crucial Virtual Reality Meetup software needed for the Virtual Event.
 • 2Tango social impact organisation – Via their ongoing technological support.
 • Cor Wit Fonds – Middels hun langdurige steun voor onze missie voor een inclusief Nederland
 • Gather – Via their gift of free services for the Pride Week.
 • Loops – Via their gift of free materials for Pride Week.
 • Stichting A-Talent – With their support on the Stride project.
 • Harborn – Via their support with building the Stride App.
 • Boomerang agency – Via their partnership in organizing the Virtual Event.
 • Via agency- With their support in organizing the Virtual Event.
 • VSB Fonds – Middels hun steun voor deze dag via de Call for Inclusion.

We zijn nog steeds enthousiast op zoek naar partijen die onze Neurodiversity Pride Day mogelijk willen steunen. Heeft u tips voor ons, of wilt u ons zelf steunen met een donatie in geld, materialen of diensten, stuur ons dan een e-mail naar pride@neurodiversiteit.nl, of stuur ons een bericht in het Contact Formulier.

Over Neurodiversity Pride Day

Neurodiversity Pride Day is de wereldwijde viering van de meerwaarde van mensen met verschillende breintypes. Het wordt sinds 2018 georganiseerd, elk jaar op 18 juni om acceptatie, inclusie en waardering in de samenleving te versnellen van mensen die neurologisch het meest anders zijn dan de meeste anderen. En het is ook een dag voor ieder op zich, om je eigen unieke brein te vieren, en hoe het de wereld ten goede komt. We hebben allemaal iets unieks en geweldigs bij te dragen, en op deze dag nodigen we iedereen uit om daar stil bij te staan, en daar trots op te zijn! 

De initiatiefnemers achter Neurodiversity Pride Day begonnen in 2018 met organiseren in Nederland, maar de dag is snel overgenomen door partners in de VS, het VK, de Filippijnen, Australië en Indonesië. De oorsprong ervan werd geïnspireerd door Autistic Pride-evenementen en andere activiteiten die mensen vieren met een neurologische variatie vieren. Neurodiversity Pride Day is echter bedoeld om alle neurodivergente neurotypes te vieren en richt zich op de voordelen van een neurodiverse toekomst die iedereen van elk neurotype gezamelijk omvat. We hopen van deze dag een wereldwijde dag van trots en waardering te maken, en nodigen samenwerking uit met iedereen die een soortgelijke wens heeft voor een inclusieve wereld waar geen maskers nodig zijn en mensen worden gevierd vanwege wie ze zonder die maskers zijn.

nl_NL_formalNL