Voor Neurodiversity Pride Day 2020 zijn er 5 neurodivergente vrouwen geïnterviewd, en dit wordt samengevat in een artikel en audioclips van circa 2 minuten. Op deze pagina worden deze interviews gepresenteerd.
Over interviewer Roos Moesbergen: Roos is…. Verslaafd aan taal. Verslaafd aan mensen. Verslaafd aan natuur. Bovenal verslaafd aan schrijven. Een echte verhalenjager. Soms motivator. Alles over relativerend. Glijdt zij, als een vogel door het leven. bij iedere bocht, maakt zij een foto.
Uiteenlopend Interview #1: Samen sterk
Leerde kennen: Brenda Grund
Beschrijving: Brenda is bezig met opzetten van een academie voor vrouwen op het spectrum, al dan niet met eetstoornissen.
Uiteenlopend Interview #2: Vissen moeten zwemmen
Leerde kennen: Jetta Bergman
Jetta heeft de opleiding communicatie management gedaan & ik leerde haar kennen tijdens haar afstudeerproject, waarin zij een positioneringsadvies mocht uitbrengen voor www.wijzermetjebeperking.n
Ook zijn Jetta en ik het roerend eens over het feit dat vissen niet goed kunnen boomklimmen.
Je kunt het ze wel vragen, maar als blijkt dat het echt niet bij ze past, laat ze dan doen waar ze wel goed in zijn. Beoordeel vissen dan ook niet op hun vermogen om in bomen te klimmen. Maar vooral dat je dat dus ook niet! aan vissen moet vragen, Dat werken in vrijheid de enige manier is om tot grote inspiratie te komen & dat uiteraard iedereen een genie is.
Zij durft alles te bevragen maar altijd met respect & geeft mensen een goed gevoel door echt te luisteren, volgens haarzelf, is zij, nu 37 lentes jong, altijd! Oprecht nieuwsgierig & verbaasd in het leven en vooral in de observatie van het leven om haar heen. Vele van haar ideeën overstijgen de werk- en levenservaring die zij riet opdeed, haar stappen steeds weer voortbouwend op haar riet genomen stappen en ervaringen uit haar verleden.
Eenheid is haar kracht, eenheid in diversiteit, verbinding tussen alle mensen.
In haar ideale model is er simpelweg geen ruimte voor vooroordeel of angst.
Enkel met vereende krachten ziet zij toekomst voor een inclusieve samenleving, eentje waarin professionals leren van ervaringsdeskundigen en andersom. Zij ziet bijvoorbeeld de historische waarde van verschillende generaties mensen in een woonzorgcentrum, een samenspel waarin zij haar vrijwilligerswerk en haar ervaring als communicatiemedewerkster nog verder kan uitbouwen.
Door middel van een mensvriendelijke wijk & dus opgemelde (opgemelde?) Familiebenadering wil zij buurtcentra vervangen door plekken te creëeren voor jong en oud, eentje waarin ook dementie aandacht krijgt.
Door samen te werken, zorgen, spelen, tuinieren wil zij rust en ruimte maken voor ieder, ook in de stad.
Uiteenlopend interview #3: Iedereen kan!
Leerde kennen: Janece Milos
Mijn zeer goede vriend en mijn zoons inspirerende pianoleraar Janece Milos en ik hadden een interessant gesprek over, zoals gewoonlijk, ouderschap, onderwijs, MAAR meer nog "" wat ons beweegt ".
Als 9-jarig meisje begon deze dame te denken en begon ze pianolerares te worden, zo vertelde ze haar moeder. Ze isbegon pianolessen met haar vader op de leeftijd van 7 en eenOp 9-jarige leeftijd vertelde ze haar moeder dat ze had besloten pianoleraar te worden.
Eerst in de kerk, later had ze 1 - 5 leerlingen op de leeftijd van 13 jaar. Toen ze elf was, was ze een van de kerkpianisten in haar plaatselijke kerk geworden, waar ze ook regelmatig orgel speelde voor kerkdiensten. Om 13 Janece gaf al les aan 5 studenten. Ze studeerde Suzuki, montessori en steiner en werd trainer op de leeftijd van 18. Ze was homeschooled tot de universiteit door ouders die de filosofieën van Rudolf Steiner en Maria Montessori bestudeerden. EENOp 19-jarige leeftijd voltooide ze muziekstudies aan het conservatorium en Suzuki-onderwijscertificaat en begon ze Suzuki-piano te geven aan de muziekschool in haar stad.
Voor haar gaat Suzuki over een op observatie gebaseerde methode waarbij men HET kind ontmoet 'waar ze zijn'
En een stap verder, deze manieren van werken met kinderen brengen gezinnen bij elkaar en door middel van werk en spel groeien en groeien we en groeien we, elke dag een beetje meer richting jezelf en muziek. Het is gewoon onmogelijk om racistisch of discriminerend te zijn, want elk kind kan dat. Dus laten we allemaal geïnspireerd en gepassioneerd raken door muziek & DE manier waarop het ons raakt. Dichter bij een inclusieve samenleving waarin HET momentum iTS-vleugels wijd kan spreiden
Corona kan deze positieve spin-off geven door mensen weer gelijk te maken
Corona kan mensen bij elkaar brengen door opnieuw te bedenken dat we allemaal gelijk zijn. Een ander bewustzijnsniveau. Waarmee we allemaal!
Voor zichzelf zorgen
Wees aardig voor jezelf
Draag bij aan iedereen
Voor de hele samenleving
Zo! Zijn we allemaal klaar voor deze mentale krachtuitdaging waarbij we ons hart open en gezond houden? En we leren elke dag een beetje meer om onszelf te onderwijzen met die boodschap
Uiteenlopend Interview #4: Schrijven mag!
Leerde kennen: Leonoor de Groot
Beschrijving: Voor Leonoor is schrijven niet nieuw. Op de basisschool schreef zij al allerlei (fantasie) verhalen en dit is ze tot nu toe blijven doen. Leonoor vindt het fijn om haar observaties en fantasie te uiten op papier en heeft haar eigen boek geschreven over een meisje met anorexia. Dit verhaal speelt zich af in een kliniek en is gebaseerd op haar eigen ervaringen.
Soms is het veilig om terug te denken aan het verleden. Als je je bezighoudt met wat al geweest is, hoef je je minder druk te maken over het nu. Vroeger is iets waar je geen invloed meer op hebt. Het is toen gegaan zoals het is gegaan en dat heeft meestal een reden. Je kunt spijt hebben van de situatie, maar hem niet meer veranderen. De tijd is immers niet terug te draaien.
Voor sommigen is dit een stressbron en roept dit frustratie op, maar mij geeft het alle rust. Wat je toen hebt gedaan of de keuze die je toen hebt gemaakt, is een gegeven en moet je het doen, wat je er nu ook van vindt. Het enige waar je nu nog invloed op uit kan oefenen, is wat je nú doet. De rest is onomkeerbaar.
En ik denk dat dat voor mij op dit moment het probleem is. Dat wat ik nu doe, straks ook onomkeerbaar gaat zijn.
Uiteenlopend interview #5: HSP is belangrijk
Leerde kennen: Janet Sellis
Voor meer interviews met neurodivergente vrouwen, kan je kijken naar de video serie Krachtig Anders, die voor Neurodiversity Pride Day 2019 werd gelanceerd.