Neurodiversity Pride Day 2020: Vier Je Eigen Feestje!

Neurodiversity Pride Day - Programma van de jaarlijkse viering van neurodiversiteit - 18 juni 2020
Op 18 juni 2020 vieren we de Neurodiversity Pride Day in Nederland.

Vier je eigen feestje”Is het thema van deze dag, en middelen; om jezelf te vieren, om degenen zoals jij te vieren & om op je eigen manier te vieren​Volg updates over: neurodiversiteit.nl, Aan facebook of #neurodiversiteitvoordag. De meeste activiteiten hebben een informatiepagina op deze website, sommige zullen in het Nederlands zijn, maar de meeste zijn in het Engels.

Activiteiten en medewerkers

Programma

Het programma van de dag:

Tijdlijn 

3e editie: "Vier Je Eigen Feestje" 

Neurodiversity Pride Day is de 3e editie van de natie die de waarde viert van mensen met verschillende soorten geesten in de samenleving als geheel. Het wordt elk jaar op 18 juni georganiseerd om acceptatie, opname en waardering in de samenleving te ondersteunen van mensen die het meest anders zijn dan de meeste anderen. En ook om een dag te hebben om je eigen brein te vieren, en hoe jouw uniciteit de wereld ten goede komt. We hebben allemaal iets geweldigs bij te dragen, en op deze dag nodigen we iedereen uit om te laten zien of voelen waar ze trots op zijn! Vier jezelf, op je eigen manier. Samen of solo. Vier uw uniciteit!

Onder de activiteiten van de dag is er de traditionele jaarlijkse Neurodiversiteitsrede​Er zullen interviews zijn met neurodivergentia. Met experts wordt gesproken over een neurodiverse toekomst in postcorona-tijden. Er zullen workshops zijn voor leerkrachten, kinderen en ouders. En er zullen meetups zijn met workshops om verschillen te omarmen. Overdag wordt zowel Engels als Nederlands gesproken en gebruikt.

Over Neurodiversity Pride Day

Neurodiversity Pride Day werd geïnitieerd door de Stichting Neurodiversiteit, en werd geïnspireerd door de Autisme Pride-dagen in de VS en het VK. In Nederland wordt de 2020-editie ondersteund door de NVA, Impuls / Woortblind en Geest, en we verwelkomen andere organisaties die een bijdrage willen leveren door een activiteit te organiseren op deze editie of op de 2021 editie. Ook een groeiend aantal particulieren en bedrijven heeft een wens deze dag te vieren, en ja: we zijn allemaal welkom!

Vanwege het coronavirus

Corona-update: Wat we nog niet kunnen, maar wel streven in 2021: Vanwege het Corona-virus hebben we een aantal leuke activiteiten moeten uitstellen naar de vierde editie, alleen om er zeker van te zijn dat we 'het afvlakken van de covid-curve' kunnen ondersteunen, dit omvat:

  • De muur van inclusie: een nieuwe inspanning en ambitie voor 2021 is het creëren van de 'Pride Het concept van de Wall of Inclusion', en nodig 16 burgemeesters en wethouders van elke provincie in Nederland uit om in videovorm hun boodschap van acceptatie, waardering en inclusie voor iedereen toe te voegen, ongeacht met welk neurotype je bent geboren. Een ei dat uit de oprechte boodschap van opname, gemaakt door Amstelveens wethouder Marijn bij de opening van het hoofdevenement van vorig jaar. Hun berichten van inclusie en trots, sprekend namens hun gemeenten, zullen worden toegevoegd aan een metascherm met 16 tegels, waarbij elk van de berichten de een na de ander wordt afgespeeld. Deze 'muur' wordt live gestreamd op Neurodiversity Pride Day en wordt geprojecteerd op gebouwen die samenwerken met de Pride Day-organisaties.
  • De Neurodance-gebeurtenis past niet in de voorschriften van de overheid voor sociale distantiëring. Daarom gaan we op zoek naar een alternatieve datum of editie.
  • Het live friending & matching-evenement voor Together paste niet in de covid-voorschriften, dus ALS de 'curve is afgevlakt', zullen we zoeken naar mogelijkheden om dit evenement opnieuw te creëren in Neurodiversity Pride Day 2021 of Autism Week.
  • De prijs voor neuro-inclusieve politici blijft bij de winnaar van 2019, Lisa Westerveld​tot 18 juni 2021, wanneer we hopen een opvolger te benoemen, aangezien we ook blijven hopen op meer vertegenwoordigers die de zorgen van Neurodivergenten in de Nederlandse politiek kunnen uiten.
en_GBEN