Neuroinclusieve Politicusprijs van 2021

Wie zijn de politici die opkomen voor neurodivergente Nederlanders?

Sommige politici geven ons hoop, voor een toekomst waarin ruimte is voor iedereen. Deze politieke strijders verdienen daarvoor erkenning van de ruim 1 miljoen Nederlandse Neurodivergente stemmers: Elke 2 jaar, wordt een held gekozen, die zich dermate heeft ingezet voor neurodivergente nederlanders in de politiek, dat deze persoon volgens een neurodivergente jury, de award verdiend van Neuroinclusieve Politicus van Nederland. 

Op Valentijnsdag is bekend welke politici genomineerd zijn voor hun positieve bijdrage. Genomineerd zijn: Peter Kwint (SP), Sylvana Simons (Bij1), Lilianne Ploumen (PvdA), Rugter Schonis (D66) en Rudmer Heerema (VVD). Op 18 juni 2021, op Neurodiversity Pride Day, wordt bekend gemaakt welke politicus de award gewonnen heeft.

Over de Award:

Het award word omdat er politici zijn waarvoor we extra dankbaar mogen zijn, omdat zij zichoonbaar inzetten voor een neurodiversvriendelijke maatschappij waarin ruimte is voor iedereen, ongeacht welk breintype je geboren bent. Zij geven ons een perspectief op een inclusieve maatschappij. Dat staat ook los van welke kleur of ideologie een politiek partij heeft; in bijna elke onderzochte politieke partij er mensen rond die zich op hun eigen manier inzetten voor neurodivergente Nederland in de politiek.

Stemadvies

Op 14 februari 2021 kwam deze lijst officieel online: vier weken voor de Tweede Kamer verkiezingen. Na 14 februari blijven we informatie delen over de inzet van deze 5 genomineerde politici. Zij hebben zichzelf als neurodivers-vriendelijk (en ons stemadvies is daarom: deze 6 politici mogen serieus overwogen worden als optie voor je Tweede Kamer!)​Partijen die in het onderzoek zijn genomen: alle zittende partijen, aangevuld met Codeoranje en Bij1. 

De genomineerden voor de Neuroinclusieve Politicusprijs 2021

(in willekeurige volgorde)

Rudmer Heerema (VVD): De politieke strijder voor hoogbegaafde kinderen:

NIP AWARD - Rudmer Heerema - VVD
NIP AWARD - Rudmer Heerema - VVD

Peter Kwint (SP): De politieke strijder voor de underdogs

NIP AWARD - Peter Kwint - SP
NIP AWARD - Peter Kwint - SP

Rutger Schonis - De politieke strijder voor de menselijke maat

NIP AWARD - Rutger Schonis - D66
NIP AWARD - Rutger Schonis - D66

Sylvana Simons (Bij1); De politieke strijder voor gelijkwaardigheid

Lilianne Ploumen: Genomineerde NIP Award

De genomineerden stellen zich in korte interviews voor aan de neurodivergente kiezers, dit is ook te volgen via oa facebook.com/neurodiversiteit. Informatie voorbij de procedure kunt u hier lezen. 

Over de vorige winnaar: Lisa Westerveld - De politiek strijder voor ongehoorde jongeren

In de afgelopen 2 jaar is deze award toegekend aan Lisa Westerveld, die als Tweede Kamerlid actief is namens Groen-Links. Zij heeft vele malen zich publiekelijk uitgesproken en politiek ingezet om de belangen van ongehoorde jongeren te laten horen in de Tweede Kamer. Zij heeft dingen aangekaart, waarvan wij hopen dat die bekend mochten worden in Den Haag. Ze gaf ons hoop, en wij zijn haar dankbaar voor haar werk, haar moed, en haar tomeloze branie om eerlijkheid en rechtvaardigheid te bewerkstelligen voor de ongehoorde jongeren.

Autism proposals for the Tweede Kamer - with Lisa Westerveld, Saskia Buma, Tjerk Feitsma and Merlijn Goldsack

en_GBEN