Neurodiversiteit Onderzoeksmogelijkheden
De Neurodiversity Foundation biedt onderzoekers en studenten verschillende mogelijkheden om onderzoek te doen naar neurodiversiteit. Onze eigen onderzoeksinspanningen zijn gericht op het bevorderen van begrip, acceptatie en empowerment van neurodivergerende individuen. Wij accepteren samenwerking met onderwijsinstellingen, onderzoeksconsortia, individuele onderzoekers, stagiaires en vrijwilligers.
Onderzoeksgebieden
Onze stichting wordt regelmatig benaderd voor deelname aan onderzoeken of reviews van voorstellen en artikelen. Hoewel er geen duidelijke richtlijn bestaat voor externe betrokkenheid, streven we ernaar de focus op de volgende gebieden te behouden:
1. Sociaalwetenschappelijk onderzoek: Wij moedigen studies aan waarin neurodiversiteit wordt benaderd vanuit een positief perspectief, vergelijkbaar met de positieve psychologie. Wij verwelkomen onderzoek dat wetenschappelijke theorieën en modellen toepast op neurodiversiteit, met als doel het internationale gelijke speelveld te professionaliseren en te versterken.
2. Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek: Dit soort onderzoek, afgeleid van of geïnspireerd door wetenschappelijk onderzoek, heeft tot doel nieuwe theorieën rond neurodiversiteit praktisch toe te passen om aan de behoeften van belanghebbenden te voldoen.
3. Praktisch onderzoek: Gericht op het herkennen, erkennen, faciliteren, begeleiden, functioneren en excelleren binnen neurodiversiteit. Dit onderzoek benadrukt de sterke punten, behoeften en mogelijkheden van neurodivergerende individuen in plaats van zich uitsluitend te concentreren op het oplossen van problemen en geschillen.
4. Pedagogische, didactische en educatieve projecten: Gebaseerd op onderzoek naar of vanuit het perspectief van neurodiversiteit, hebben deze projecten tot doel onderwijspraktijken te innoveren en te verbeteren om neurodivergerende leerlingen beter tegemoet te komen.
5. Artistieke projecten: Deze projecten en producties, geleid door neurodivergente kunstenaars, maken gebruik van artistieke expressie om licht te werpen op neurodiversiteit en de verschillende aspecten ervan, vaak geïnspireerd door onderzoeksresultaten.
6. AI & Communicatie projecten: Alle onderzoeksprojecten en inspanningen die betrekking hebben op of ondersteuning bieden aan de doelstellingen van het grootste project: “Signs”, op zoek naar universele gebarentaal, waarbij specifiek gebruik wordt gemaakt van AI en grote taalmodellen.
10 voorbeelden van mogelijk nieuw onderzoek
- Wrijving onderzoeken: Onderzoeken hoe het rekruteringsproces voor neurodivergerende individuen een barrière vormt bij sollicitaties.
- Sterke punten identificeren: Onderzoek naar de neurologische basis voor specifieke talenten die verwacht worden bij verschillende neurodivergerende groepen.
- Gelijktijdige omstandigheden Cocktail: Analyseren hoe bepaalde sterke punten worden versterkt bij personen met gelijktijdig voorkomende aandoeningen.
- Navigeren door obstakels: Onderzoeken welke regelgeving praktische barrières opwerpt voor neurodivergerende individuen.
- Samenwerkingsneiging onder neurodivergerende typen: Bepalen welke neurodivergerende typen een bovengemiddelde neiging tot samenwerking vertonen.
- Accommodaties beoordelen: Het evalueren van de voordelen van accommodaties op verschillende aspecten, zoals energie, tijd en financiële middelen.
- Beste praktijken bij het creëren van neurodiversiteitsnetwerken: Het bestuderen van succesvolle ervaringen en praktijken voor het opzetten van neurodiversiteitsnetwerken, en het verschaffen van inzichten voor nieuwe initiatieven.
- Optimale leerstrategieën: Onderzoeken welke leerstrategieën het meest effectief zijn voor neurodivergerende groepen.
- Strategieën voor zelfverdediging voor neurodiversiteit: Het onderzoeken van verschillende strategieën die door neurodivergerende individuen worden gebruikt om voor zichzelf op te komen.
- Wettelijke rechten van neurodivergerende individuen: Het identificeren van de rechten die neurodivergente individuen kunnen doen gelden in Nederland en de Europese Unie.
Ons doel in onderzoek
In het onderzoek naar neurodiversiteit streven we naar onderzoeksinspanningen die niet (alleen) onderzoek doen ter wille van de kennis zelf, maar de nadruk leggen op hoe kennis kan worden gebruikt om maatschappelijke veranderingen te ondersteunen, of op een of andere manier kan worden gebruikt om de leven van neurodivergerende mensen.
Wij staan open voor individuele onderzoekers, onderzoeksgroepen, studentengroepen, onderzoeksconsortia, stagiaires en vrijwilligers. Met al deze soorten hebben wij ervaring. Hoewel elk onderzoek zijn eigen nuances heeft, hebben we over het algemeen;
- Geeft er de voorkeur aan om het onderzoeksrapport gratis te publiceren en openbaar te maken, tenzij anders wordt besloten.
- Geef de voorkeur aan onderzoek dat ook aannames, suggesties, conclusies of ideeën doet over mogelijke volgende stappen voor de samenleving, of het nu een addendum is of de kern van het onderzoek.
- Liever onderzoek dat niet strikt medisch van aard is, bij de stichting hebben we deskundigen, sociologen en andere academici, maar weinig 'artsen' die dat soort onderzoek kunnen overzien.
- Geef de voorkeur aan onderzoeksinspanningen die niet afhankelijk zijn van salarissen of de inbreng van beperkte middelen van de stichting richting de onderzoekers om succes te behalen. Alle onderzoekers werken als gewaardeerde en onbetaalde onderzoeker, stagiair of vrijwilliger.
- Geef de voorkeur aan onderzoeksvragen die verder gaan dan het domein van het filosofische, en die het praktische gebruik van nieuwe kennis in 'de echte wereld' ondersteunen.
Doe mee met ons onderzoek
De stichting creëert en ondersteunt onderzoek naar neurodiversiteit en stimuleert de prototyping van innovatieve oplossingen.
Ben jij een onderzoeker of student met een passie voor neurodiversiteit en op zoek naar mogelijkheden om als (onbetaalde) onderzoeker bij te dragen aan betekenisvolle projecten? U bent bij ons aan het juiste adres!
Meer informatie over de onderzoeksafdeling van Stichting Neurodiversiteit op neurodiversiteit.nl/onderzoek
Neem contact op
Wetenschapsambassadeur: Steven van der Minne
Coördinator onderzoeksinspanningen & stages: Tjerk Feitsma
E-mail ons op info@neurodiversiteit.nl of gebruik het formulier.
Onderzoeksbijdragen (sinds 2018)
Onderzoek stagiaires
Geïnvesteerd in onderzoek
Hey…….
Heb je een interessant onderwerp, voorstel, onderzoek, aanbieding, verzoek of iets dat met onderzoek te maken heeft over neurodiversiteit en wil je de mogelijkheden bespreken: neem contact met ons op!
We doen zoomtalks, googlemeets, live meetings met koffie, VR meet en telefoongesprekken. Eerste en of verkennende gesprekken zijn met de directeur. Bij sommige gesprekken kunnen andere teamleden bij het gesprek worden betrokken.