ND TROTSDAG 2024

Trots om neurodivergent te zijn: wat is er STERK aan jou?

De voorbereidingen voor de 7e editie op 16 juni 2024 zijn begonnen!

U bent uitgenodigd om samen met ons Neurodiversity Pride Day te vieren, de internationale dag van trots voor neurodivergente individuen en hun bondgenoten. Als trotse leden van de neurodivergente gemeenschap nodigen we jullie uit om op 16 juni 2024 met ons mee te doen aan de 7e editie van dit ongelooflijke evenement.
Op deze speciale dag vieren we de unieke en diverse identiteiten van neurodivergente personen en erkennen we de waarde die we aan onze samenlevingen bijdragen. We reflecteren alleen of samen en omarmen en eren onze verschillen. We staan solidair naast elkaar en vieren de schoonheid en kracht van onze unieke en gemeenschappelijke ervaringen.

Dit is jouw uitnodiging om op 16 Juni de meerwaarde van neurodiversiteit te vieren. Over de hele wereld organiseren neurodivergente personen activiteiten en komen samen om trots hun identiteit te omarmen en op te komen voor hun rechten. Laten we er samen een dag van maken om te onthouden, vol liefde, acceptatie en viering van alles wat ons uniek maakt!

ContactND Pride Day 2023
16 juni 2024 is de 7e editie van Neurodiversity Pride Day, de dag van trots om neurodivergente uniciteit te vieren, en hoe ieder van ons schoonheid toevoegt aan een verder neurotypische samenleving. Het is een dag georganiseerd door & voor neurodivergenten, en hun bondgenoten.

We zijn nog steeds in voorbereiding voor het maken van het officiële hoofdprogramma. Het kan zijn:

24 uur DJ-evenement

We hebben zo genoten van de 24hours ND Pride Raid Train, dat we een nieuw DJ-evenement willen creëren, zodat neurodivergenten over de hele wereld kunnen meedansen.

Mogelijk kan het DJ-evenement worden gekoppeld aan en gestreamd naar onze VR-wereld genaamd het "Pride-universum van de Neurodiverse". 

Lokale activiteiten en lokale vertegenwoordigers

We vonden het geweldig hoeveel activiteiten er in de editie van 2023 opdoken. In de editie van 2024 hopen we dat velen hun eigen activiteit blijven organiseren! Om te helpen, streven we ernaar om "vertegenwoordigers van land/stad/regio" in te schakelen die de vieringen in hun land of regio begeleiden. Neem contact met ons op als je deel wilt uitmaken van het internationale team van vrijwilligers!

You Time - moment voor zelfreflectie

ND Pride gaat over JOU, het vieren van je eigen neurodivergente zelf, ook al is het maar voor een moment van 'jij-tijd'. Als er iets is dat je vandaag wilt doen, raden we een moment aan om na te denken, voor ieder van ons neurodivergenten. Om onszelf eraan te herinneren wat we de wereld brengen. En als je NT bent: jij kunt die bondgenoot zijn, die de schoonheid in ons ziet, in al ons anders zijn. 

Stride Sportactiviteiten

Stride is het eerste collectieve neurodivergent sportevenement, waarbij we samen de afstand gaan afleggen. We onderzoeken manieren om dit project wereldwijd te financieren. We hopen op een Stride Startpunt in elk deelnemend land. Neem contact met ons op als u wilt steunen als vrijwilliger of partner. 

Co-vieringen en support

We hebben de liefde en steun nodig van onze vrienden, bondgenoten, familieleden, collega's, werkplekken en recreatie: er zijn veel manieren om de vieringen te ondersteunen. Deel een 'happy neurodiversity pride day' bericht op je social media kanalen, om de positiviteit door te geven aan anderen.

NeuroEmergence Online Gathering

Een derde jaarlijkse conferentie met experts en (laat gediagnosticeerde) neurodivergenten die online samenkomen. 

Uit de kast komen als neurodivergent

Jezelf laten zien als Neurodivergent aan de wereld: er is moed voor nodig om gezien te worden. Er is misschien moed voor nodig.

Maar misschien is dit jouw dag om jezelf te bevrijden van de maskers waarmee we ons verbergen. Misschien is het vandaag tijd om publiekelijk je authentieke ND-aard te accepteren. Misschien is dit jouw dag om openlijk trots te zijn op het feit dat je Neurodivergent bent. 

Neurodiversity Networks meetups

16 juni is de beste dag van het jaar om je neurodiversiteitsnetwerk te lanceren of te ontmoeten. Dit is een groep ND-collega's in uw eigen organisatie.

Neurodiversiteit Keynote van het jaar

Elk jaar vragen we een gedurfde pionier om te spreken over neurodiversiteit. In 2023 zijn we dankbaar dat Nancy Doyle de Keynote-spreker van het jaar is, en Jessica McCabe voor de Opening Keynote. Wie betreedt het podium in 2024?

Fondsenwerving

De uitvoering van sommige activiteiten is afhankelijk van de financiering ervan. Hoewel we bijna alle kosten hebben gefinancierd en alle deelnemers gratis toegangskaarten hebben verstrekt, kunnen we alleen activiteiten bevestigen als ze financieel mogelijk zijn. Donaties worden geaccepteerd door de Stichting Neurodiversiteit (gevestigd in NL).

ELKE NEURODIVERGENT EN ALLE NEUROTYPEN VIEREN.

De ND Pride Day is opgericht door neurodivergenten, gemaakt voor ALLE andere meurodivergenten, om zichzelf en alle andere ND's in hun wereld te vieren.

De Neurodiversity Foundation is de hub voor organisatoren over de hele wereld, als de eerste oprichters, maar meerdere organisaties organiseren internationaal.     

Pride Stands Together.

In ND Pride hebben we een dag gecreëerd voor ALLE neurodivergenten, zoals dyslectici, Adhders, Tourettians en nog veel meer. ND Pride is voor ons allemaal, het is onze dag.

We zijn geïnspireerd door anderen, maar we zijn niet direct verbonden met andere pride-bewegingen zoals LGTBQIA+pride, Mad Pride of Autistic Pride. We staan achter ze, we ondersteunen ze, maar we zijn verschillende initiatieven, met ieder een eigen missie.

GEMAAKT DOOR&voor NEURODIVERGENT. Iedereen is welkom

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de ND Pride-vieringen, inclusief NT-bondgenoten. En als je je aan 'De 3 regels' houdt, kan elke Neurodivergent ook zijn eigen activiteit creëren. Neurotypische mensen kunnen samen met Neurodivergent ook activiteiten organiseren.

We verwelkomen ook partners, de meesten zijn gemeenschapspartners zonder winstoogmerk, maar we staan ook zakelijke partners toe die banen en toekomstperspectieven voor neurodivergenten kunnen creëren.

 

Neurodiversity Pride Day 2023

What's STRONG with you?

Op 16 juni 2023 vieren we Neurodiversity Pride Day, de dag van trots voor neurodivergente personen en hun bondgenoten. Als trotse leden van de neurodivergente gemeenschap nodigen we jullie van harte uit om met ons de 6e editie van dit geweldige evenement te vieren.
Op deze speciale dag vieren we de unieke en diverse identiteiten van neurodivergente personen en erkennen we de waarde die we aan onze samenlevingen bijdragen. We reflecteren alleen of samen en omarmen en eren onze verschillen. We staan solidair naast elkaar en vieren de schoonheid en kracht van onze unieke en gemeenschappelijke ervaringen.

Dit is jouw uitnodiging om op 16 Juni de meerwaarde van neurodiversiteit te vieren. Over de hele wereld organiseren neurodivergente personen activiteiten en komen samen om trots hun identiteit te omarmen en op te komen voor hun rechten. Laten we er samen een dag van maken om te onthouden, vol liefde, acceptatie en viering van alles wat ons uniek maakt!

ContactND Pride Day 2023 Programma

Omarm neurodiversiteit, vier ND PRIde!

ND Pride Dag 16 - 6 - 24

ND Pride Day wordt sinds 2018 elk jaar in juni (16 en/of 18) georganiseerd om acceptatie, integratie en waardering in de samenleving te ondersteunen van mensen die het meest anders zijn dan de meeste anderen. En ook om een dag te hebben om je eigen unieke eigenschappen te vieren, en hoe het de wereld ten goede komt. We hebben allemaal iets unieks en geweldigs om bij te dragen, en op deze dag nodigen we iedereen uit om te laten zien waar ze trots op zijn: "What's STRONG with you?"

 

Op Neurodiversity Pride Day staan wij als neurodivergenten even stil bij waar we trots op zijn in ons eigen leven, de liefde die we onze familie en vrienden brengen, de waarde die we toevoegen aan teams en de dagelijkse moed die nodig is om jezelf te zijn.

 

Een dag om 'de pagina' van een moeilijk verleden of heden om te slaan, en je te verheugen in het feit dat er maar één persoon is zoals jij. En dat deze uniekheid iets is om trots op te zijn. "You, be You", en deze dag nodigt iedereen uit om op je eigen manier te vieren, zoals jij dat zelf wilt doen.

Stride-siteND Pride Day-site

1 stad

4 steden

3 landen

6 landen

2,5 miljoen bereikt

7 dagen vol activiteiten

Hoe kan je ND Pride vieren?

ND Pride is gemaakt door & voor neurodivergenten dus: Je kunt het vieren zoals je wilt. Je kunt het alleen vieren. Of met je vrienden. Of met je team. Of ontmoet anderen in de activiteiten. Stel uw eigen ND-netwerk in. Doe een Stride-actie. Sta een moment stil bij hoe je de wereld mooier maakt. Doe mee aan de conferentie. Share 'Happy Neurodiversity Pride Day' online. Luister naar de jaarlijkse keynote over neurodiversiteit. Bekijk ND Artiesten en dichters. Stuur een warm bericht naar een neurodivergent die je leuk vindt….

Vier de dag, op je eigen unieke manier. Vier je eigen feestje!

 

Keynotes 2023

Op 16 juni wordt de keynote van het jaar vrijgegeven, gedeeld door professor Nancy Doyle om 16:00 CET.

Hoewel er gedurende de dag veel belangrijke toespraken zijn in delen over de hele wereld, worden enkele van de beste toespraken ook openbaar gedeeld door Jessica McCabe (Engels) om 12:00-13:30, Jopie Louwe Kooijmans (Nederlands) om 14:00-14:30 en Suzanne Agterberg-Rouwhorst (Nederlands) van 15.00-15.45 uur 

ND Pride Keynote 2022 door Lyric Holmans

 

VR talk voor Neurodiversity Pride Day 2022 door Neurodivergent Lou 

16 juni 2024

We hebben de eerste 5 edities van Neurodiversity Pride Day op 18 juni gevierd, met steun van de Autistic Pride-organisatoren, die vroeger ook op die dag organiseerden. Maar nu onze eigen ND Pride-dag zo groot is geworden en een echte en belangrijke kanshebber voor hun schijnwerpers kan worden, hebben we besloten om de dag permanent te verplaatsen naar 16 juni, in een preventieve beweging van solidariteit, liefde en mededogen voor hun toekomstige behoeften, in onze overtuiging dat; 'Pride Stands Together'. Deze stap stelt ons ook in staat om een verzoek aan de VN te geven om onze eigen erkende Pride dag op de VN-wereldkalender te krijgen.

Als de oorspronkelijke bron en oprichters van Neurodiversity Pride Day, zal het organiserende team (inclusief de door de ND geleide Neurodiversity Foundation gevestigd in Nederland) alle partners uitnodigen om vanuit respect voor onze collegae, deze verhuizing naar 16 juni te ondersteunen. Ook maken we in het 2023 thema nog duidelijker wie de directe doelgroep is van deze dag van trots.

Richtlijnen

Er zijn veel meer opwindende kansen om deze dag op schaal te groeien en de Neurodiversity Foundation en hun bondgenoten zijn enthousiast over eventuele partners die meedoen aan deze dag van Pride. Er zijn dingen die we graag willen dat onze partners begrijpen:

 • Neurodiversity Pride Day, is duidelijk een dag gericht op de positieve kant, en dat zal zo blijven. Er zijn de 'drie regels' voor organisatoren: geen enkele vorm van discriminatie, geen focus op trieste verhalen, en ND's moeten deel uitmaken van het evenement, anders kan het geen 'Neurodiversity Pride Celebration' heten. We hopen ook dat, hoewel bijnamen als "Neurodivergent Pride Day", "Neurodiversity Day", "ND Pride Day" (en meer) jarenlang naast de oorspronkelijke naam zijn gebruikt, en hoewel we variaties blijven toestaan, dat voor Voor alle duidelijkheid: onze partners gebruiken de oorspronkelijke naam (Neurodiversity Pride Day of Neurodiversity Pride-vieringen) wanneer ze in een tekst worden gebruikt, en het Neurodiversity Pride-logo (de vlieger die zweeft zonder touwtjes). Elke hashtag met variaties (zoals #NDpride of #neurodiversitypride) is ook geschikt.
 • Neurodiversiteit Pride Day wel is niet primair gericht op scholen, want dit is de belangrijkste focus van NC Week in maart, opgericht door ND-activiste Siena Castellon, waar we van houden en die we steunen in solidariteit. Neurodiversity Pride Day is gericht op, gemaakt door & voor (alle soorten) Neurodivergenten, ondersteund door bondgenoten en ND-vriendelijke organisaties. 
 • Traditioneel waren alle aanwezigen bij Neurodiversity Pride-vieringsevenementen gratis voor iedereen. Dit is echter geen 'regel' en we begrijpen dat in de toekomst voor bepaalde evenementen ticketing nodig is om de kosten te dekken. Pragmatisme is de sleutel.

Tijdlijn

 • 'Rust' na Pride: juli 2023
 • Start fondsenwerving: augustus 2023
 • Start voorbereidingen Neurodiversity Pride Day: september 2023
 • Start terugkerende kleinschalige 'neuroemergence events': oktober 2023
 • Oproep aan organisaties om mee te doen aan volgende Pride-editie: december 2023
 • Lanceringsthema van het jaar: 14 februari 2024
 • Start campagne: februari/maart 2024
 • Start uitnodigingen: april 2024
 • Start marketingcampagne: mei/juni 2024
 • Start activiteiten: 11 juni eindigend op 17 juni 2024 (meest in de week van 16 juni). 

 

Eerste citaat 

Citaat vanaf de allereerste jaarlijkse Neurodiversity Pride Day Keynote in 2018:

“We have come a long way, but to become a fully accepted part of the populace, a new wave of emancipation for our kind is needed, and this day will mark that wave. And it will mark it every year.

The Neurodiversity Pride Day is a day (…) to show pride and appreciation for neurodivergent minds. It’s a day to come out of hiding and to be proud for being uniquely different from the norms. It’s a day to celebrate the uniqueness of your own neurological potential. Or….. to appreciate and support those neurodivergents you have in your own life. To celebrate what makes us extraordinary in an otherwise NT world.

This year 2018, it’s the very first Neurodiversity Pride day, celebrating all neurodivergents. It’s starting in the Netherlands. But the world is large, and our love is not bound by arbitrary countrylines. All neurotypes deserve love, appreciation and acceptance, from others but also from their own selves, and since this day of Pride simply does not exist, we are creating this for all Neurodivergents & allies in the world. So let’s celebrate today. And invite all our friends, heroes and peers from countries everywhere in the world to the party next year. All Neurodivergent kinds are welcome, and embraced equally, for celebrating neurodiversity means celebrating the uniqueness that is in all of us. And in celebrating neurodiversity, we celebrate the wish to have a society that embraces all neurotypes, this, fellow neurodivergents, this, is our day: Neurodiversity Pride Day.“

Keynote door Tjerk Feitsma. 

 

  Vier Neurodiversity Pride Day | 16 juni

  nl_NLDutch