EU-beleidsvoorstel

Onderzoek: Neurodivergentie toevoegen als de zevende pijler van het D&I-beleid van de EU. 

Onderzoeksgroep: Jens van Dronkelaar, Ties Keurentjes, Teoman Versteegen en Vera Hultink.

Niet alle neurodivergerende mensen beschouwen zichzelf als gehandicapt, wat betekent dat deze minderheid in de EU niet wordt beschermd. Dit kan worden opgelost door neurodivergentie toe te voegen als een geldig D&I-criterium in het EU-beleid, naast het handicapcriterium of als een afzonderlijk 7e criterium.

In de EU wordt een nieuw onderzoeksteam gevormd in de Neurodiversity Foundation, om te zien hoe we neurodivergentie kunnen toevoegen als een zevende pijler van het EU D&I-beleid, of dit in de zesde categorie naast handicaps kunnen plaatsen. Dit team hoopt op Neurodiversity Pride Day 2024 duidelijkheid te scheppen met een presentatie over de weg vooruit in de EU.

De link die in de presentatie wordt genoemd, is het onderzoek van Nedbels:
HERSENGELIJKHEID: JURIDISCHE IMPLICATIES VAN NEURODIVERSITEIT IN EEN VERGELIJKEND PERSPECTIEF van deze EU-organisatie.

 

EU-beleidsvoorstel

Over onderzoek:

Het EU-beleidsvoorstel roept de Europese Commissie op om neurodiversiteit op te nemen als de zevende pijler van inclusie, om de acceptatie en aanpassing van alle neurodiversiteiten in de EU te bevorderen. De officiële start van dit project is op Neurodiversity Pride 2023. Op 16 juni, tijdens de 7e editie van Neurodiversity Pride, lanceert de onderzoeksgroep hun onderzoek. 

De Neurodiversity Foundation biedt onderzoekers en studenten verschillende mogelijkheden om onderzoek te doen naar neurodiversiteit. Onze eigen onderzoeksinspanningen zijn gericht op het bevorderen van begrip, acceptatie en empowerment van neurodivergerende individuen. Wij accepteren samenwerking met onderwijsinstellingen, onderzoeksconsortia, individuele onderzoekers, stagiaires en vrijwilligers.

 

Doe mee met ons onderzoek

De stichting creëert en ondersteunt onderzoek naar neurodiversiteit en stimuleert de prototyping van innovatieve oplossingen.

Ben jij een onderzoeker of student met een passie voor neurodiversiteit en op zoek naar mogelijkheden om als (onbetaalde) onderzoeker bij te dragen aan betekenisvolle projecten? U bent bij ons aan het juiste adres! 

Meer informatie over de onderzoeksafdeling van Stichting Neurodiversiteit op neurodiversiteit.nl/onderzoek

Neem contact op

Wetenschapsambassadeur: Steven van der Minne 

Coördinator onderzoeksinspanningen & stages: Tjerk Feitsma

E-mail ons op info@neurodiversiteit.nl of gebruik het formulier.

Type:

2 + 14 =

Onderzoeksbijdragen (sinds 2018)

Onderzoek stagiaires

Geïnvesteerd in onderzoek

Hey…….

Heb je een interessant onderwerp, voorstel, onderzoek, aanbieding, verzoek of iets dat met onderzoek te maken heeft over neurodiversiteit en wil je de mogelijkheden bespreken: neem contact met ons op!

We doen zoomtalks, googlemeets, live meetings met koffie, VR meet en telefoongesprekken. Eerste en of verkennende gesprekken zijn met de directeur. Bij sommige gesprekken kunnen andere teamleden bij het gesprek worden betrokken. 

Doe mee als onderzoeker

Doe mee als teamlid

Doe mee als partner

nl_NLDutch