Neuroinclusieve Politicus Award van 2021

Wie zijn de politici die opkomen voor neurodivergente Nederlanders?

Neuro Inclusieve Politicus Award neurodivers-vriendelijke
NIP AWARD 2021 Poster

Elke 2 jaar, wordt een held gekozen, die zich dermate heeft ingezet voor neurodivergente nederlanders in de politiek, dat deze persoon volgens een neurodivergente jury, de award verdiend van Neuroinclusieve Politicus van Nederland.

Op valentijnsdag is bekend gemaakt welke politici genomineerd zijn voor hun positieve bijdrage. Genomineerd zijn: Peter Kwint (SP), Sylvana Simons (Bij1), Lilianne Ploumen (PvdA), Rugter Schonis (D66) en Rudmer Heerema (VVD).  Op 18 Juni 2021, op Neurodiversity Pride Day, wordt bekend gemaakt welke politicus de award gewonnen heeft.

 

Over de Award:

De award word georganiseerd omdat er politici zijn waarvoor we extra dankbaar mogen zijn, omdat zij zich aantoonbaar inzetten voor een neurodiversvriendelijke maatschappij waarin er ruimte is voor iedereen, ongeacht met welk breintype je geboren bent. Zij geven ons hoop. Dat staat ook los van welke kleur of ideologie een politiek partij heeft; in bijna elke onderzochte politieke partij lopen er mensen rond die zich op hun eigen manier inzetten voor neurodivergente Nederland in de politiek.

Op 14 Februari 2021 kwam deze lijst officieel online: vier weken voor de Tweede Kamer verkiezingen.  Na 14 Februari blijven we informatie delen over de inzet van deze 5 genomineerde politici. Zij hebben zichzelf getoond als neurodivers-vriendelijk (en daarom serieus overwogen mag worden als optie voor je Tweede Kamer stem!). Partijen die in het onderzoek zijn genomen: alle zittende partijen, aangevuld met Codeoranje en Bij1. 

De genomineerden voor de Neuroinclusieve Politicus Award 2021

(in willekeurige volgorde)

NIP AWARD - Rudmer Heerema - VVD
NIP AWARD – Rudmer Heerema – VVD

NIP AWARD - Peter Kwint - SP
NIP AWARD – Peter Kwint – SP
NIP AWARD - Rutger Schonis - D66
NIP AWARD – Rutger Schonis – D66
NIP AWARD - Sylvana Simons - Bij1
NIP AWARD – Sylvana Simons – Bij1
NIP AWARD - genomineerde Liliane Ploumen - PVDA
NIP AWARD – genomineerde Liliane Ploumen – PVDA

We zullen de genomineerden de mogelijkheid aanbieden, om in een kort interview, zich te presenteren aan neurodivergente kiezers, dit is ook te volgen via o.a. facebook.com/neurodiversiteit. Informatie over de procedure kunt u hier lezen op: 

Over de vorige winnaar: Lisa Westerveld

In de afgelopen 2 jaar, was deze award toegekend aan Lisa Westerveld, die als Tweede Kamerlid actief is namens Groen-Links. Zij heeft vele malen zich publiekelijk uitgesproken en politiek ingezet om de belangen van ongehoorde jongeren te laten horen in de Tweede Kamer. Zij heeft dingen aangekaart, waarvan wij hoopten dat die bekend mochten worden in Den Haag. Ze gaf ons hoop, en wij zijn haar dankbaar voor haar werk, haar moed, en haar tomeloze branie om eerlijkheid en rechtvaardigheid te bewerkstelligen voor de ongehoorde jongeren.

Autism proposals for the Tweede Kamer - with Lisa Westerveld, Saskia Buma, Tjerk Feitsma and Merlijn Goldsack